Situácia v koalícii sa mení, odídenci zo Siete idú k bugárovcom

TA3 SITA TASR
17.8.2016 15:51

Došlo k zhode. Pätica poslancov vstupuje do klubu Most-Híd a bude jeho integrálnou súčasťou - informovali o tom na tlačovej konferencii šéf Mosta-Híd Béla Bugár a reprezentant odídencov zo Siete Andrej Hrnčiar.

Vstupujú ako jednotlivci

Nevstupujú však ako platforma, ale ako jednotlivci, zdôraznil Bugár. Považuje to za posilnenie strany, existuje vraj silná programova zhoda medzi nováčikmi a prioritami Mosta. Keďže Most zosilnel, situácia sa podľa Bugára mení aj v koalícii a bude treba "rozmýšľať ako ďalej". Je však vraj vecou samotného premiéra Roberta Fica, či vznikne trojkoalícia, alebo zostane štvorkoalícia.

Predsedníctvo Siete berie odchod poslancov na vedomie a vníma to ako dôkaz obchodníckeho prístupu k poslaneckému mandátu, reagoval vo vyhlásení nový šéf Siete Roman Brecely.

Nespokojní s fungovaním strany

Poslanci Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vystúpili zo strany Sieť. Dôvodom na odchod je vraj ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku. Ani Roman Brecely im podľa ich slov nedal "žiadne záruky na odstránenie dôvodov, pre ktoré sme založili platformu Za zodpovednú politiku".

Brecely skupine oponoval, na odchod podľa neho nemala žiadny relevantný dôvod. Z celej doterajšej komunikácie je podľa nového šéfa Siete zrejmé, že zo strany boli rozhodnutí odísť už dávno pred snemom a že ich jediným cieľom bolo vlastnej strane čo najviac ublížiť. Odídenci sú presvedčení, že v Sieti sa ani po výmene predsedu nič nemení. "Neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane," uviedli.  

V rámci Mosta-Híd pätica videla možnosť pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády. Šéf Mosta Béla Bugár považuje za prioritu stabilitu vládnej koalície.

Možno nezostanú ani dvaja

Sieť má po odchode pätice poslancov v parlamente už len dvoch zákonodarcov Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišiel by miesto neho náhradník. 

Náhradníčka Zuzana Zimenová na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu. Pätica poslancov nie sú jediní odídenci zo Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už po zostavení vlády. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok