Rusi stratili vyše 10-tisíc vojakov v bojoch o Avdijivku, uviedol ukrajinský veliteľ. Moskva situáciu nekomentovala

ta3/čtk
10.11.2023 19:46

Rusko stratilo za mesiac trvajúcich bojoch o Avdijivku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny približne 10-tisíc vojakov, uviedol veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Neupresnil, či ide o mŕtvych alebo aj o zranených a zajatých. Nepovedal ani, koľko vojakov ukrajinská armáda v boji o toto mesto stratila. Moskva jeho tvrdenia nekomentovala, podľa agentúry Reuters uviedla, že jej jednotky zmarili ukrajinský pokus o vytvorenie predmostia na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti.

Russia_Ukraine_War828399.jpg
TASR/AP

Brána do Donecka

„Mesiac urputných bojov, vytrvalosť a víťazstvo našich obrancov, ktorí naďalej hrdinsky držia obranu,“ napísal na sociálnej sieti Zalužnyj, ktorý ďalej informoval o zničení viac ako 100 nepriateľských tankov, 250 obrnených vozidiel, približne 50 delostreleckých systémov a siedmich lietadiel Su-25.

Veliteľ ukrajinskej armády svoje slová nijako nedoložil a BBC na svojom ruskojazyčnom webe uviedla, že údaje nemôže overiť. Ruské ministerstvo obrany sa k situácii týkajúcej sa strát počas ofenzívy na Avdijivku nevyjadrilo.

Toto priemyselné a strategicky významné mesto sa nachádza v blízkosti de facto frontovej línie od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt medzi Moskvou podporovanými separatistami a ukrajinskou armádou, pričom Ukrajinci tam vybudovali silné obranné línie.

Rusi sa od začiatku svojej invázie snažia dobyť Avdijivku, ktorá sa niekedy označuje za bránu do neďalekého okupovaného Donecka.

Ukrajinci odolávajú náporu

Pred niekoľkými týždňami tam ruské sily začali ofenzívu a boje sa zintenzívnili. Ukrajinci museli v uplynulom mesiaci trochu ustúpiť, ale zdá sa, že ich obrana zatiaľ odoláva ruskému náporu, poznamenala agentúra AFP.

Na druhej strane ruské ministerstvo obrany informovalo o zmarení ukrajinskej snahy vytvoriť predmostie na ľavom brehu Dnepra v južnejšie položenej Chersonskej oblasti.

Ruské vyhlásenie podľa agentúry Reuters hovorilo o viacerých ukrajinských pokusoch o vylodenie s cieľom vytvoriť predmostie, pričom Moskva uviedla, že Kyjev za týždeň stratil 500 vojakov. Ani toto tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojom najnovšom prehľade bojiska uviedol, že ukrajinské jednotky rozširovali svoje pozície na ľavom brehu Dnepra a najmenej na dvoch miestach odrezali ruské sily od dopravy na ceste medzi obcou Oleški a mestom Nová Kachovka, ktoré leží asi 50 kilometrov severovýchodne od Chersonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok