Izraelské tanky obkľúčili štyri nemocnice v Pásme Gazy. Evidujú obete, väčšina z nich už nefunguje

ta3/čtk
10.11.2023 17:24 , Aktualizované: 10.11.2023 17:35

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva izraelské tanky obkľúčili štyri nemocnice v Gaze. V pásme Gazy sa nachádza celkovo 36 zdravotníckych zariadení, pričom 20 z nich je podľa úradov mimo prevádzky a boje za posledný deň priamo zasiahli štyri, z toho dve detské zariadenia.

Israel_Palestinians828189.jpg
TASR/AP

Videozáznam

Palestínsky Červený polmesiac na sieti X informoval o „izraelskej ostreľovačskej paľbe“ na nemocnicu Kuds, pri ktorej zahynul jeden človek a 20 sa zranenilo. Izraelská armáda poskytla len obmedzené informácie o pohybe svojich jednotiek a tvrdenia Palestínskej samosprávy pod kontrolou radikálneho hnutia Hamas nie je možné bezprostredne overiť.

Agentúra Reuters overila videozáznam, na ktorom je vidieť množstvo mŕtvych a zranených vrátane detí v oblasti nemocnice Šifá, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v Gaze.

Podľa BBC išlo o následky izraelského mínometného granátu. Úrady riadené Hamasom uviedli, že po útoku zahynulo 13 Palestínčanov a desiatky sa zranili.

Osobitná ochrana

Zdravotnícke zariadenia v čase vojny sú chránené štvrtým Ženevským dohovorom, ktorý v Izraeli nadobudol platnosť v roku 1952. Nemocnice môžu stratiť osobitnú ochranu podľa medzinárodného práva, ak sa začnú používať na vojenské účely alebo inak pôsobiť „škodlivo na nepriateľa“. Podľa októbrového vyhlásenia Karima Khana, prokurátora Medzinárodného trestného súdu v Haagu, by dôkazné bremeno v tomto prípade bolo na Izraeli.

„Každá škola, každá nemocnica, kostol alebo mešita je chránená, pokiaľ nestratila svoj ochranný štatút. Dôkazné bremeno straty ochranného štatútu leží na tých, ktorí vystrelili z predmetnej zbrane, použili predmetnú raketu alebo strelu,“ povedal Khan.

Izraelská armáda tvrdí, že islamistické hnutie Hamas využíva palestínskych civilistov ako živé štíty a svoju infraštruktúru ukrýva v budovách nemocníc v Gaze a pod nimi, napríklad vo veliteľskom centre nemocnice Šifá.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari informoval 27. októbra zahraničných novinárov. Svoju prezentáciu sprevádzal fotografiami, diagramami a zvukovými záznamami, uvádza agentúra Reuters. Vedenie nemocnice a Hamas tieto informácie popierajú.

Vyjadrila sa aj WHO

Dvadsať z 36 nemocníc v palestínskom Pásme Gazy už nefunguje, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia. Dôvodom je intenzívne bombardovanie, zničenie a nedostatok zdravotníckych potrieb, informovala o tom agentúra DPA.

Doteraz fungujúce nemocnice pracujú len v núdzovom režime. Chýba im dostatok dezinfekcie, anestetík a tiež elektrina. V niektorých je tiež dvakrát toľko pacientov, ako lôžok, uviedla hovorkyňa WHO Margaret Harrisová.

WHO dostala správy o intenzívnych bojoch pri nemocnici Šifá priamo v Gaze, ale nemá informácie o rozsahu škôd, dodala Harrisová.

Nemocnica Šifá má ako jediná pediatrické oddelenie, na ktorom sú pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti, alebo ktorí potrebujú dialýzu. Akékoľvek prerušenie činnosti ohrozuje život detí, dodala hovorkyňa agentúry patriacej pod OSN.

Správy o bojoch v blízkosti nemocníc zverejnili palestínske médiá a militantné hnutie Hamas, ktoré Pásmo Gazy ovláda.

Podľa riaditeľa nemocnice Šifá Muhammada abú Sálmíju „Izrael dnes cieli na nemocnicu Šifá už štvrtýkrát. Cieľom bombardovania sa stala budova kliniky pre ambulantných pacientov, kde prijímame naliehavé prípady a prepúšťame ľudí“. Riaditeľ uviedol, že zabitých a zranených boli obrovské počty ľudí. Izraelská armáda tieto správy preveruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok