Štyri hodiny na útek: Izrael súhlasil s dennými prestávkami v bojoch

ta3/Denis Dufala
10.11.2023 07:15 , Aktualizované: 10.11.2023 07:15

Štvorhodinové prestávky v bojoch zabezpečia ľuďom z Pásma Gazy únik z krajiny. Neznamená to však mier. Práve naopak, Izrael si tvorí cestu k militantom bez vedľajších strát.

Israel_Palestinians822670997740.jpg
AP Photo/Hatem Moussa

Biely dom uviedol, že Izrael súhlasil so zavedením štvorhodinových denných humanitárnych prestávok v bojoch s Hamasom na severe Gazy. Prestávky začali od štvrtku 9. novembra. Bidenova administratíva uviedla, že zabezpečila cestu pre civilistov na útek pred bojmi. Informovala agentúra AP.

Denné prestávky v bojoch

Prezident Joe Biden počas pondelkového hovoru požiadal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby zaviedol denné prestávky.

Hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby uviedol, že prvá humanitárna prestávka bude oznámená vo štvrtok a že Izraelčania sa zaviazali oznámiť každé štvorhodinové okno najmenej tri hodiny vopred.

Bez prímeria

Biden tiež novinárom povedal, že počas rokovaní o prepustení niektorých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom požiadal Izraelčanov o "prestávku dlhšiu ako tri dni", hoci vylúčil možnosť všeobecného prímeria.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý týždeň varoval Izrael, že riskuje zničenie eventuálnej možnosti mieru, ak rýchlo nezasiahne s cieľom zlepšiť humanitárne podmienky v Gaze pre palestínskych civilistov, v dôsledku zintenzívnenia vojny proti Hamasu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok otvoril konferenciu o pomoci Gaze s výzvou, aby Izrael chránil civilistov, pričom povedal, že "všetky životy majú rovnakú hodnotu" a že boj proti terorizmu "nikdy nemožno viesť bez pravidiel".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok