Unikátna operácia. Pacientovi transplantovali oko spolu s časťami tváre

ta3/TASR
11.11.2023 06:00

Tím chirurgov v New Yorku vykonal prvú transplantáciu celého oka. Zákrok bol označený za prielom v medicíne, hoci stále nie je jasné, či sa pacientovi opäť vráti zrak. Informovala o tom agentúra AFP.

Operácia potme? V kyjevskej nemocnici pre ruský útok lekári operovali srdce za svetla baterky
TASR/František Iván (foto ilustračná)

Dlhý chirurgický zákrok

Elektrikára Aarona Jamesa počas revízie elektrického vedenia v júni roku 2021 do tváre zasiahol výboj s napätím 7,2 kilovoltu. Utrpel rozsiahle zranenia hlavy, krku a ľavej ruky a oslepol na ľavé oko.

Chirurgický zákrok sa uskutočnil ešte 27. mája, o jeho výsledkoch informovali až vo štvrtok 9. októbra. Počas 21-hodinovej operácie odstránili ľavé oko a časť tváre a nahradili ich orgánmi darcu.

„Už len to, že sa nám podarila transplantácia celého oka a (časti) tváre je obrovský úspech považovaný dlho za nemožný,“ vyhlásil vedúci chirurgického tímu Eduardo Rodriguez.

Iný postup v budúcnosti

S transplantáciou celého oka mali chirurgovia doteraz čiastočný úspech u myší, na človeku bol podobný zákrok vykonaný po prvý raz. V prípade Jamesa zavážilo, že jeho zranenia si vyžadovali aj transplantáciu tváre.

Transplantát sa podľa lekárov hojí dobre, prekrvená je aj sietnica. Nie je však isté, či pacient získa zrak.

Chirurgička Kia Washingtonová z Coloradskej univerzite považuje obnovu zraku za nepravdepodobnú, pretože od operácie už uplynul dlhší. Podľa nej v budúcnosti pomôže nasadenie ďalších moderných lekárskych postupov, napríklad génovej terapie.

Transplantácia celého oka TASR/AP Transplantácia celého oka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok