Izrael súhlasil s krátkymi humanitárnymi prestávkami na severe Gazy. Nesúvisí to však s prímerím

ta3/TASR
9.11.2023 17:57 , Aktualizované: 9.11.2023 20:48

Izrael súhlasil so zavedením denných štvorhodinových "humanitárnych prestávok" v bojoch na severe pásma Gazy. Oznámil to Biely dom, informuje agentúra AP.

Israel_Humanitarian_Pauses825769.jpg
TASR/AP

Významné kroky

Americký prezident Joe Biden v telefonáte požiadal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o zavedenie každodenných humanitárnych prestávok.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že prvá humanitárna prestávka má byť oznámená počas štvrtka. Izraelčania sa podľa jeho slov zaviazali oznámiť každú štvorhodinovú prestávku v bojoch aspoň tri hodiny vopred.

Izrael otvára aj druhý koridor na evakuáciu civilistov z oblastí, kde v súčasnosti prebiehajú vojenské operácie izraelskej armády proti Hamasu, priblížil Kirby.

„Myslíme si, že sú to prvé významné kroky a samozrejme chceme, aby sa v nich pokračovalo tak dlho, ako to bude potrebné,“ citovala jeho slová agentúra Reuters.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť dodal, že prestávky v bojoch môžu byť užitočné pri snahách o prepustenie „všetkých 239 rukojemníkov vrátane menej ako desiatich Američanov“.

K rozhodnutiu prišlo neskôr

Biden novinárom povedal, že žiadal Izraelčanov o „prestávku dlhšiu ako tri dni“ na umožnenie rokovaní o prepustení niektorých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Vylúčil však možnosť všeobecného prímeria medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Šéf Bieleho domu tiež uznal, že zavedenie humanitárnych prestávok zo strany Izraela „trvalo trochu dlhšie, ako dúfal“.

Žiadne prímerie

Izrael nesúhlasil s nijakým prímerím vo vojenskom ťažení proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Bude však pokračovať v povoľovaní krátkych lokálnych prestávok, aby umožnil prúdenie humanitárnej pomoci do pásma Gazy, uviedla izraelská armáda. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Nie je nijaké prímerie. Opakujem, nijaké prímerie nie je. To čo robíme, tie štvorhodinové okná, sú taktické lokálne prestávky pre humanitárnu pomoc,“ uviedol hovorca izraelskej armády Richard Hecht.

„Stále vidíme ľudí, desiatky tisíc ľudí, presúvať sa aj napriek tlaku Hamasu, aby sa nepresúvali,“ uviedol Hecht. Zároveň povedal, že do pásma Gazy prišlo 64 nákladných áut s pomocou. Izrael sa pritom podľa hovorcu snaží, aby sa ich počet v budúcnosti zvýšil.

Hecht zopakoval, že vojenské ťaženie Izraela v pásme Gazy je zamerané na zničenie Hamasu. Po brutálnom útoku teroristov Hamasu na juhu Izraela 7. októbra zomrelo najmenej 1 400 ľudí, najmä civilistov a najmenej 240 bolo unesených do pásma Gazy. Odvetné útoky v pásme Gazy si vyžiadali podľa tamojších úradov už vyše 10 800 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok