Ľudia vyťažili toľko podzemnej vody, že naklonili rotáciu Zeme

ta3/Martin Belej/IFL Science
9.11.2023 06:00

Nadmerné využívanie podzemnej vody sa netýka len oblastí, ktorým sa čoskoro môže vyčerpať zdroj hydratácie. Zasahuje doslova celú planétu. Tento efekt možno merať pozorovaním zmien v polohách Severného a Južného pólu, ktoré sa podľa novej štúdie posunuli takmer o 80 centimetrov za 17 rokov, vysvetľuje web IFL Science.

Planéta Zem
Profimedia

Ako všetko, čo sa točí, aj rotácia Zeme závisí od jej rozloženia hmoty. To sa prejavuje aj pri nadmernom čerpaní vody. V roku 2021 vedci pripisovali zmenu sklonu Zeme topeniu ľadovcov. Dôkazy teraz odhaľujú, že v hre je aj jemnejší faktor, teda ťažba podzemnej vody, píše web IFL Science.

Vyjadrenie odborníka

Počas sledovaného obdobia sa pohyb zeme zrýchlil a jemne sa zmenil aj smer rotácie. To sa pripisuje obrovskému množstvu topenia polárneho ľadu a zvyšovaniu hladiny morí, čo spôsobuje prerozdelenie k rovníku.

"Rotačný pól Zeme sa v skutočnosti veľmi mení," uviedol Ki-Weon Seo z Národnej univerzity vo vyhlásení . "Naša štúdia ukazuje, že spomedzi príčin súvisiacich s klímou má redistribúcia podzemnej vody v skutočnosti najväčší vplyv na posun rotačného pólu," vysvetľuje.

Čerpaním vody zvyšujeme hladinu morí

Hoci sa voda spočiatku väčšinou využíva na miestne poľnohospodárstvo alebo priemysel, akonáhle sa dostane na povrch, veľká časť sa vyparí alebo vtečie do riek a zvyčajne končí v oceánoch.

Aké môžu byť dôsledky?

Teoreticky, ak sa dostatočne posunú póly, môžeme byť svedkami zmeny ročných období. Bezprostredným problémom je aj prispievanie podzemnej vody k topeniu krajín s nízkou nadmorskou výškou. Slaná voda tiež môže prenikať do podzemnej vody, najmä na ostrovoch, a meniť ju na slanú. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok