Slovensko v horúčkach: Sucho, teplo a extrémy miešajú kartami klímy. Čo nás čaká a neminie?

ta3/Denis Dufala
14.7.2023 00:00

Z pohľadu planéty čelíme nielen v našich končinách teplotným extrémom. Súvisia s klimatickými zmenami, ktoré sú pre svet reálnou hrozbou. Porovnávali sme počasie na Slovensku s predošlými rokmi a pozreli sme sa tiež na scenáre, ktoré nás neminú.

Slovensko v horúčkach: Sucho, teplo a extrémy miešajú kartami klímy. Čo nás čaká a neminie?
Canva/Denis Dufala

Za štandardný klimatologický normál sa podľa odporúčania Svetovej meteorologickej organizácie považujú priemery meraných prvkov v počasí z tridsaťročných intervalov (pozn. red. najčastejšie rozhranie 1961-1990, ktoré sme si zvolili aj my).

Extrémne podmienky nezasahujú Slovensko len v súčasnosti, trápili nás už v minulosti. Koncom júla v roku 2007 bolo v Hurbanove (pozn. red. najslnečnejšie miesto v našom regióne) nameraných rekordných 40,3°C. Tieto miesta patria tiež medzi najteplejšie územia Slovenska – ide o juhovýchodnú časť Podunajskej nížiny a svahy Kováčovských kopcov pri Štúrove. K týmto oblastiam sa približujú už aj južne orientované svahy vrchov Bratislavy.

Presunieme sa bližšie k našej aktuálnej časovej osi. V roku 2019 bola v obci Žihárec (pozn. red. zhruba 30 kilometrov severozápadne od Hurbanova) nameraná najvyššia priemerná ročná teplota 13,1°C. Naopak, nižšie teploty od tých rekordných neboli v histórii Slovenska namerané od 30. rokov 20. storočia (pozn. red. 1929, -41,0°C, Vígľaš).

Výrazné odchýlky

V našom pozorovaní sme využívali januárový normál, ktorý bol -1,5°C, a tiež normálové teploty v rešpektovanom časovom rozhraní (pozn. red. roky 1961-1990).

V januári 2023 namerali v Orechovej najvyššiu priemernú teplotu vzduchu za prvý mesiac tohto roku v hodnote 7,4°C, čo znamená, že v tejto oblasti bolo oproti normálu teplejšie o 8,9°C. Najvyššie odchýlky zaznamenali v okrese Sobrance a najbližšie normálu bolo Kysucké Nové Mesto. Najnižšie teploty v tomto období boli namerané vo vyššie položených oblastiach.

Vnímateľný rozdiel mohli zaznamenať ľudia na Západnom Slovensku najmä v júni.

Na druhej strane krajiny boli odchýlky od normy o niečo miernejšie. 

V roku 2020 zaznamenali meteorológovia najvyššiu odchýlku od normy vo februári (pozn. red. o viac ako 5°C).

Najvyššia odchýlka na druhom konci republiky bola pozorovaná na konci roka v decembri (pozn. red. o zhruba 4,7°C).

V roku 2021 bola v Bratislave najvyššia odchýlka v júni. Január bol v nami sledovanom období od normálu najďalej.

Teploty sa nevykyvujú mimo normálu len do plusu, ale aj do mínusových hodnôt. V Košiciach zaznamenali meteorológovia zápornú odchýlku od normálu v apríli (pozn. red. ochladilo sa o -1,6°C) a v máji bola teplota v mínuse o pol stupňa.

Minulý rok boli oproti júnu odsledované vyššie teplotné odchýlky v januári. Od normy sa najviac vzdialil február (pozn. red. o zhruba 4,6°C).

V Košiciach zaznamenali iba v apríli ochladenie o 1°C. Naopak, o 5,1°C sa oteplil august.

V januári tohto roku sme boli svedkami zvláštneho počasia. Príkladom mohla byť búrka v noci na prelome januára a februára. Začiatok roku začal najvyššími januárovými teplotami za sledované obdobie. 

Na druhej strane Slovenska je pozorovateľný podobný trend. Extrémnym bol január, apríl bol chladnejší.

Medzi rokmi 1780 a 1820 boli teploty v priestore Atlantického oceánu (pozn. red. ktorého vzduch ovplyvňujé aj klímu u nás) o 1 až 3°C nižšie ako v súčasnosti. Polovica 19. storočia znamenala pre severnú pologuľu postupné otepľovanie. Naopak, juh sa ochladzoval. V časovom rozmedzí od 40. rokov 20. storočia do polovice 60. rokov bolo zachytené mierne ochladenie najmä v polárnych častiach Zeme. Trend otepľovania v súčasnosti pokračuje zhruba od 70. rokov. Po roku 1980 stúpa teplota rapídne nahor.

Príroda sa dusí

Trend rastúceho priemeru teploty vzduchu negatívne ovplyvňuje okrem iného najmä prírodné ekosystémy. Tie sa z horúčav spamätávajú len veľmi ťažko. Okrem častejších extrémov (pozn. red. horúčavy, dlhodobé a intenzívnejšie sucho, silnejšie búrky) musíme v budúcnosti rátať s vyšším výskytom hmyzu a ďalších škodcov. Scenárom pre ľudí je aj výraznejší výskyt ľudských chorôb.

Ovplyvnené budú aj vodné zdroje po celej Zemi, čo v budúcnosti potenciálne môže vypuknúť do vojen o vodu.

Častejší bude aj výskyt nebezpečných poveternostných javov (pozn. red. búrky, víchrice, povodne). Ostrovné oblasti už v súčasnosti riešia dvíhanie hladiny oceánov.

  • Na zmene klímy sa podieľa viacero faktorov (pozn. red. mimozemské, zemský povrch a zmeny vo vnútri systému, teda aj ľudskym vplyvom).

Prírodné faktory sa v priebehu 20. storočia podieľali asi len na 40 percentách svetového nárastu teploty vzduchu.

Klimatický systém Zeme Historical Overview of Climate Change Science. Le Treut et al. (2007)
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok