Trump na Ukrajinu nepocestuje, odmietol Zelenského pozvánku. Hovorí o konflikte záujmov

ta3/TASR
7.11.2023 11:21

Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump odmietol pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa osobne prišiel oboznámiť s rozsahom ruskej invázie na Ukrajine. Informovala o tom nemecká spravodajská televízia n-tv s odvolaním sa na americké médiá.

Trump ťaží zo svojich obvinení. Na kampaň vyzbieral už milióny
TASR/AP

Odkázaní na pomoc

„Rešpektujem prezidenta Zelenského, ale myslím si, že v tomto čase by nebolo vhodné ísť na Ukrajinu,“ napísal Trump v stanovisku pre americký konzervatívny spravodajský a mienkotvorný web Newsmax.

Ďalej uviedol, že vzťahy s Ukrajinou má teraz na starosti administratíva Joea Bidena „a ja by som nechcel vyvolať konflikt záujmov“.

V polovici septembra Trump v rozhovore pre americkú televíziu NBC News tvrdil, že ak bude znovuzvolený za prezidenta USA, vojnu na Ukrajine môže ukončiť do 24 hodín. Ako by to urobil, však nekonkretizoval.

Zelenskyj takisto v rozhovore pre NBC News povedal, že ak Trump príde do Kyjeva, za 24 minút mu vysvetlí, „že túto vojnu nemôže zvládnuť“.

Prezident Zelenskyj tiež varoval, že ak Rusko porazí Ukrajinu, zaútočí na krajiny NATO, takže do konfliktu v Európe budú zatiahnutí aj americkí vojaci.

Zopakoval, že jeho krajina je závislá od americkej vojenskej pomoci, proti ktorej je Trump a mnohí opoziční republikáni.

Obrovská podpora

Joe Biden naliehal na Kongres, aby schválil dodatočné výdavky vo výške 106 miliárd dolárov. Väčšina tejto sumy mala ísť na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny.

Snemovňa reprezentantov ovládaná republikánmi namiesto toho minulý týždeň schválila návrh zákona o poskytnutí pomoci Izraelu vo výške 14,5 miliardy dolárov.

Vláda USA oznámila 3. novembra nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 425 miliónov dolárov. Obsahuje muníciu do systémov protivzdušnej obrany, delostrelecké granáty a protitankové zbrane v hodnote 300 miliónov dolárov a vojenskú techniku zo zásob americkej armády v hodnote 125 miliónov dolárov.

USA doteraz poskytli Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote približne 44 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok