Trump alebo Biden? Toto ukazuje prieskum rok pred americkými voľbami, rozhodnú politické bojiská

ta3/ČTK
6.11.2023 00:00

Americký prezident Joe Biden stráca v preferenciách na svojho možného súpera Donalda Trumpa v piatich zo šiestich štátov, ktoré by mohli rozhodnúť voľby v roku 2024. Ukazuje to prieskum vypracovaný pre denník The New York Times (NYT), ktorý publikoval výsledky presne rok pred prezidentskými voľbami.

Trump, Biden, voľby
Profimedia

Voliči na pochybách

Čísla svedčia o obrovských pochybnostiach voličov ohľadom Bidenovho veku a jeho riadenia ekonomiky, ktoré Američania vyjadrujú v iných prieskumoch.

Trump má podľa prieskumu na prezidenta navrch v Arizone, Georgii, Michigane, Nevade a Pensylvánii, pričom vo všetkých štátoch okrem posledného menovaného bol jeho náskok väčší ako štyri percentuálne body. Biden bol vo vedení iba vo Wisconsine, a to o dva body.

Kampaň pred nadchádzajúcimi voľbami je ešte len v počiatočných fázach, stranícke primárky, ktoré určia kandidátov dvoch veľkých politických strán USA, začínajú až v januári. Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že voľby prinesú reprízu súboja z roku 2020. Trump jasne kraľuje prieskumom medzi republikánskymi voličmi, zatiaľ čo Biden v primárkach Demokratickej strany v zásade nemá konkurenciu.

Rozhodnú politické bojiská

Voľby sú na programe 5. novembra 2024. V americkom systéme rozhodujú hlasy takzvaných voliteľov, o ktorých sa bojuje na úrovni jednotlivých štátov. Každý štát má určitý počet voliteľov, ktorý pripadne víťaznému kandidátovi, akokoľvek tesné toto víťazstvo môže byť.

A keďže sa väčšina štátov dlhodobo prikláňa k tej či onej politickej strane bez ohľadu na konkrétneho kandidáta, o víťazovi sa často rozhoduje v hŕstke štátov, ktoré sú označované ako kľúčové politické "bojiská".

V roku 2020 Biden zvíťazil vo všetkých šiestich štátoch, ktoré nový prieskum NYT mapoval. O tom, že opakovanie tohto scenára zďaleka nie je isté, svedčí aj nedávna sondáž vypracovaná pre agentúru Bloomberg, podľa ktorej mal Trump tesný náskok v Pensylvánii, Wisconsine, Arizone aj Georgii.

Trump sa drží

Trump výsledky posledných volieb nikdy neuznal a po odchode z Bieleho domu zostal lídrom Republikánskej strany. Na popularite medzi republikánskymi voličmi mu neubrali ani bezprecedentné obžaloby, ktoré proti nemu tento rok vzniesli štátne i federálne prokuratúry. Okrem toho bol exprezident v občianskoprávnom procese usvedčený zo sexuálneho napadnutia bývalej novinárky.

O Bidenovi pochybujú

Biden však zápasí s obrovskou nespokojnosťou voličov s aktuálnym dianím v Spojených štátoch. V novom prieskume agentúry Ipsos vyjadrilo 76 percent opýtaných názor, že smerovanie ich krajiny nie je dobré.

Akokoľvek inflácia v USA medziročne výrazne spomalila a nezamestnanosť sa drží pod štyrmi percentami, voliči sa na Bidenovu ekonomickú politiku pozerajú skôr negatívne. V prieskume zverejnenom NYT sa v tomto bode na jeho stranu priklonilo 37 percent respondentov, zatiaľ čo 59 percent v otázke ekonomiky vyjadrilo väčšiu dôveru v Trumpa.

"Do očí bijúcou" slabinou je potom pre súčasného prezidenta jeho vek, píše denník. Bidena, ktorý bude mať v novembri 81 rokov, označilo za príliš starého na efektívny výkon prezidentskej funkcie 71 percent účastníkov prieskumu, vrátane 54 percent jeho stúpencov. U Trumpa, ktorý je len o necelé štyri roky mladší, toto stanovisko vyjadrilo iba 39 percent opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok