Mať auto je pre Slovákov samozrejmosť. V Singapure ide o luxus, ktorý si dovolia len bohatší

7.11.2023 00:00

Pred tridsiatimi rokmi zaviedli v Singapure 10-ročný licenčný systém osvedčenia o oprávnení vlastniť auto ako preventívny krok pred preťažením mestskej dopravy. Mestský štát, ktorý má približne 5,5 milióna obyvateľov, mal ku koncu minulého roka na cestách takmer 1 milión osobných áut, uviedol britský portál BBC News.

Motoring: Škodovky nebudú len elektrické a BMW X7 M60i s osemvalcom v tejto dobe?
Foto: ta3

Osvedčenia sa predávajú v aukciách každé dva týždne, pričom ich počet kontroluje vláda. Práve kvôli daniam a dovozným clám sa stal Singapur najdrahšou krajinou na svete na kúpu auta, vychádza zo zistení BBC News.

Cenové porovnanie

Napríklad nová štandardná Toyota Camry Hybrid stojí v Singapure približne 250 000 S$ (172-tisíc eur), čo zahŕňa náklady na osvedčenie a dane. To je asi šesťkrát viac ako v USA. Na Slovensku tento model stojí približne 40-tisíc eur.

Cenové rekordy

Ceny licencií dosiahli rekordné maximá už niekoľko mesiacov po sebe. Najnižšia suma, ktorú človek musí v Singapure investovať, ak chcel vlastniť auto, je 104 000 S$ (71-tisíc eur), čo sa takmer strojnásobilo od roku 2020, keď bol počas pandémie menší dopyt po nových autách.

Rekordnú výšku 152 000 S$ (104-tisíc eur) dosiahla aj takzvaná „Open“ kategória, ktorá nemá žiadne obmedzenia na to, pre ktoré autá môže byť použitá.

Bohatí obyvatelia

Napriek tomu, že je Singapur relatívne malý, pravidelne sa umiestňuje ako jeden z najväčších počtov milionárov na svete.

Pre bežných Singapurčanov s priemerným ročným platom okolo 70 000 S$ (48-tisíc eur) však schéma znamená, že môže byť ťažké dovoliť si auto.

Systém verejnej dopravy

Vláda chce povzbudiť obyvateľov, aby využívali systém verejnej dopravy, ktorý bol hodnotený ako jeden z najlepších na svete.

Minulý rok bolo na rozšírenie a obnovu železničnej siete v krajine v nasledujúcom desaťročí vyčlenených viac ako 60 miliárd amerických dolárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok