FOTO: Zahviezdili tínedžerky: Jamrichová obhájila semifinále, Pohánková zažila debut ako hrom

ta3/Patrik Mindžák
7.11.2023 10:20

Výkon mladých slovenských tenistiek na minulotýždňovom ženskom turnaji je jasným dôkazom, že stále máme v tomto športe svoje nádeje. Hoci ho ovládla Nemka Ella Seidelová, na výslní boli i Slovenky. Najďalej zašla 16-ročná Renáta Jamrichová, ktorá to dotiahla až do semifinále. Kolo predtým vypadla len 15-ročná Mia Pohánková, ktorá zažila debut medzi seniorkami ako hrom.

-1.jpg
STZ/tenipo

Neprišlo mnoho hráčok

Turnaj sa konal od 29. októbra, keď začali kvalifikačné súboje. Trval do soboty 4. novembra. Konal sa v Národnom tenisovom centre v Bratislave pod hlavičkou ITF.

V kvalifikácii štartovalo až 16 Sloveniek, do druhého kola postúpilo len päť, do hlavnej časti postúpili tri - Mia Pohánková, Radka Zelníčková (20) a Katarína Strešňáková (26). Aj keď Emma Tóthová (18) vo svojom súboji neuspela, v turnaji pokračovala ako lucky looserka.

V hlavnej časti súťaži bojovalo dokopy až deväť tenistiek spod Tatier. Iba dve sa však dostali cez prvé kolo - už spomínané Jamrichová a Pohánková.

Prekvapením bolo vypadnutie už v úvode turnaja Rebeccy Šrámkovej (27), ktorá po odhlásení viacerých tenistiek bola podľa rebríčka favoritkou na titul, hoci bola písaná ako dvojka pavúka.

Akceptačný list k 9. októbru rátal až so siedmimi hráčkami z elitnej stovky rebríčka. Ani jedna z nich však do hlavného mesta Slovenska neprišla, rovnako tak aj ďalších šesť hráčok, ktoré boli v danom dátume vyššie ako Šrámková.

Slovenka tak nakoniec bola najvyššie nasadenou hráčkou (126. miesto k 9. októbru), čo sa týka rebríčka. Na poslednú chvíľu odriekla účasť jednotka turnaja Anna Bondárová z Maďarska (104. miesto k rovnakému dátumu), jej miesto nahradila lucky looserka z kvalifikácie.

Kat v podobe úvodného kola

Neuspeli v ňom tiež Nina Vargová (18), Zelníčková, Katarína Kužmová (22), Eszter Méri (20), Strešňáková a Tóthová.

Iba Méri dokázala vyhrať set v zápase zo všetkých Sloveniek, ktoré neprešli prvým kolom. Šrámková uhrala iba štyri gemy s Ibragimovovou, ktorá v nasledujúcom kole podľahla Jamrichovej.

Mladá krv

Spolu s Pohánkovou prešli cez tri sety do štvrťfinále. Tam sa skončila rozprávková cesta mladšej zo Sloveniek, ktorá prešla turnajom až z kvalifikácie. Išlo o jej prvý turnaj medzi seniorkami.

O rok staršia grandslamová víťazka zo štvorhry z januárového Australian Open uspela aj v súboji medzi najlepšou osmičkou.

V semifinále však už podľahla neskoršej zdolanej finalistke Ruske a Lansereovej. Tá ju zdolala za hodinu a pätnásť minút 7:5 a 6:3.

Ukázalo sa tak, že aj napriek mladému veku dokážu ukázať svoj talent a bojovať aj so staršími protivníčkami.

Smutným faktom však ostáva, že mnoho Sloveniek neprešlo či už kvalifikáciou, alebo hneď úvodným kolom.

Turnaja sa nezúčastnili hráčky ako Viktória Hrunčáková (117. pozícia k 6. novembru) či Anna Karolína Schmiedlová (71. priečka k rovnakému dátumu).

Skvelý týždeň

Celý turnaj ovládla iba 18-ročná Nemka Ella Seidelová, ktorá počas turnaja vyradila aj dve Slovenky - Vargovú (7:5 a 6:2) v prvom kole a Pohánkovú vo štvrťfinále (4:6, 6:2 a 6:3). Vo finále si s Lansereovou poradila v dvoch setoch 6:4 a 7:6 (4).

V súboji o trofej sa Seidelová prezentovala agresívnym štýlom, ktorý súperku neraz priviedol do zúfalstva. Temperamentná Ruska jej však bola vyrovnanou súperkou, o čom svedčí aj konečný rezultát duelu.

Vyrovnaný prvý set rozhodol brejk, ktorý Nemka získala za stavu 5:2. Následne však nedokázala dopodávať set, prišla o svoj servis, Lansereová si ten svoj udržala, odvrátila pri ňom aj jeden setbal.

Až ten piaty pri svojom podaní Seidelová dokázala premeniť. Medzičasom však odolala štyrom brejkbalom.

Veľkolepý obrat

Druhý set vyznieval v prospech Rusky, viedla s brejkom 5:2, to jej však na zisk setu nestačilo. Nemka sa do zápasu vrátila a rozhodnúť musel tajbrejk.

Lansereová začala lepšie, viedla 2:0 s minibrejkom. Nasledovalo však päť loptičiek v prospech súperky a bolo vymaľované.

Od roho času si obe hráčky podržali svoj servis a Seidelová premenila hneď svoj prvý mečbal a mohla sa radovať z tretieho titulu na okruhu ITF.

Z Bratislavy si odnáša prémiu 9 142 eur pred zdanením a 80 bodov do svetového rebríčka WTA.

Bratislava jej sedí

„Vrátila som sa sem po tom, ako som vlani v NTC vyhrala titul na juniorskom turnaji. Mám na to skvelé spomienky, veľmi dobre sa mi tu hrá. Počas týždňa som nastúpila aj proti dvom domácim hráčkam - Nine a Mii, na zápasy sa prišli pozrieť diváci a vytvorili dobrú atmosféru. Rovnako, organizácia turnaja bola výborná, určite sa sem opäť rada vrátim,“ povedala v rozhovore pre stz.sk po zisku titulu Seidelová.

„Bolo to už moje tretie finále na podujatí ITF WTT W60 tento rok. Som rada, že bolo konečne víťazné a odvážam si domov trofej pre víťazku. Dám si teraz pár dní oddych. Bol to ťažký týždeň, no veľmi si ho vážim a odchádzam domov šťastná,“ dodala Nemka, ktorá sa vďaka bratislavskému triumfu predstaví prvý raz v druhej svetovej stovke, dodal stz.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok