Bezpečnostná rada OSN potvrdila zvrchovanosť Ukrajiny, zahŕňa aj Krym

12.8.2016 06:24

Bezpečnostná rada OSN na svojom zasadnutí v New Yorku jednoznačne potvrdila svoj postoj ohľadom rešpektovania územnej celistvosti Ukrajiny zahŕňajúcej aj Krymský polostrov. Uviedol to na brífingu vyslanec Ukrajiny pri OSN Volodymyr Jeľčenko.

Ako s odvolaním sa na ukrajinského diplomata informovala televízia 112 Ukrajina, túto pozíciu nepodporili jedine zástupcovia Ruskej federácie. Zasadnutie BR OSN venované najnovšiemu vývoju na Krymskom polostrove iniciovala ukrajinská delegácia na základe nariadenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Najnovšiu eskaláciu vo vzťahoch Ruska a Ukrajiny vyvolal pokus o diverziu na Krymskom polostrove, ktorý odhalila ruská tajná služba FSB. Terčom útoku mali byť životne dôležité objekty, ako aj vojenská technika dislokované na ostrove.

Krymské úrady zadržali niekoľko podozrivých, medzi ktorými sú údajne aj príslušníci hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Ukrajina obvinenia Ruska odmieta. Diplomat Jeľčenko v New Yorku upozornil, že Rusko zatiaľ neprinieslo žiadne dôkazy o príprave útoku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok