Van Niekerk vytvoril nový rekord na 400 m, v závere sa cítil osamotený

TA3 TASR SITA
15.8.2016 12:17

Juhoafričan Wayde Van Niekerk sa stal novým olympijským šampiónom v behu na 400 m, keď triumfoval v novom svetovom rekorde 43,03 s. O 15 stotín sekundy prekonal dovtedajšie maximum Američana Michaela Johnsona z roku 1999.

Van Niekerk vytvoril nový rekord na 400 m, v závere sa cítil osamotený
SITA/AP

Historické maximum

Van Niekerk počas svojho jednokolového "zbesilého" šprintu po dráhe Olympijského štadióna v Riu ani na okamih nezahliadol nikoho zo svojich súperov. V najmenej výhodnej ôsmej dráhe na to nemal šancu.

Rybník favoritom Kiranimu Jamesovi a LaShawnovi Merrittovi vypálil už po druhý raz, lenže pred rokom na MS v Pekingu z toho bol "iba" africký rekord 43,48 a potom nevoľnosť a návšteva nemocnice. Teraz kontinentálne maximum vymenil za historické a v cieli sa tváril, akoby sa nič nestalo.

"Myslel som si, že ma niekto bude naháňať. V závere som sa cítil osamotený," uviedol Van Niekerk v cieli. Akokoľvek jeho slová môžu vyznievať až ironicky, status hviezdy odmieta. "Tou je Usain Bolt, kráľ šprintu na 100 a 200 m. Ja som len vďačný, že tu môžem byť. Svoj odkaz ešte len začínam budovať."

foto_0a000002-95bb-ca20.jpg

Van Niekerk a Bolt

Jeho zdolaný veľký súper Kirani James, obhajca zlata z Londýna, skonštatoval: "Ak to niekto takto napáli od úvodných metrov, zvyčajne nevydrží a začne spomaľovať v záverečnej stovke. On však vydržal do konca..." Bronzový Merritt doplnil: "Spoliehal som sa na to, že zvädne, keď tak upaľoval. Ak som aj chcel neskôr niečo urobiť, on už bol ďaleko vpredu."

Bolta a Van Niekerka spája viac ako len skvelé bežecké výkony. V prvej polovici tohto roka Juhoafričan strávil istý čas na Jamajke prípravou s Boltovým trénerom Glenom Millsom. Práve tam sa bližšie spoznal s Boltom, ktorý počas nedeľňajšieho triumfálneho večera na Olympijskom štadióne v Riu na istý čas prerušil oslavy svojho zlatého hetriku na 100 m, aby mohol pogratulovať Van Niekerkovi.

"Keď sme sa predtým stretli na Jamajke, vravel som mu, že je jediný, kto môže prekonať svetový rekord na 400 m. Je veľmi rýchly a stále sa ešte učí. Osobne nebolo pre mňa až také prekvapenie, že sa mu to v Riu podarilo," vravel Bolt o Van Niekerkovi. Mimochodom, jeho osobák na 400 m je 45,28. Do olympijského finále by ním nepostúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok