Sopečný výbuch na Islande môže prísť do roka. Naznačuje to roj zemetrasení

3.11.2023 13:37

Polostrov Reykjanes na juhozápade Islandu zasiahlo viac ako 5500 malých zemetrasení za tri dni. Vedci tvrdia, že nárast seizmickej aktivity potvrdzuje, že juhozápadná oblasť je vo fáze budovania vulkanického napätia, informuje britský denník The Guardian.

Sopka na Islande
Foto: Profimedia (Ilu)

Island, ktorý sa nachádza medzi Eurázijskou a Severoamerickou tektonickou doskou, je seizmickým a vulkanickým epicentrom, keďže sa tieto dve platne pohybujú v opačných smeroch.

Varovný signál

Otrasy sú v krajine bežné. Zo zistení denníka The Guardian vyplýva, že aktuálne zemetrasenia sú intenzívnejšie. "Tieto zemetrasenia sú varovným signálom. Sú súčasťou dlhodobého príbehu, o ktorom vieme, že vstupuje do fázy prichádzajúcej erupcie," hovorí člen islandského meteorologického úradu (IMO) Matthew Roberts.

Zemetrasenia v číslach

Najsilnejšie z posledných incidentov bolo zemetrasenie s magnitúdou 4,5 a približne 15 otrasov malo silu 3,0 alebo viac.

Podľa Michiganskej technologickej univerzity môžu ľudia často pociťovať zemetrasenia s magnitúdou nad 2,5. Najbližšie k seizmickej aktivite je Grindavík, rybárske mestečko na polostrove s približne 2000 obyvateľmi.

Kedy vybuchne sopka?

Otrasy vznikli v hĺbke 5 kilometrov a boli spôsobené dlhodobou akumuláciou magmy, ktorá vytvárala tlak a teraz sa pomaly unášala smerom k povrchu Zeme.

"Z môjho pohľadu ako vedca a niekoho, kto túto činnosť veľmi pozorne sleduje, by som povedal, že erupcia je pravdepodobná v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov," povedal Roberts.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok