Kľučevská sopka na ruskej Kamčatke chrlí popol a dym. Posledný zaznamenaný výbuch bol v júni 2023

Kľučevská sopka, ktorá vybuchla na ruskej Kamčatke, vychrlila v pondelok oblak popola do výšky 7,5 kilometra, uviedla tlačová služba regionálnej pobočky ministerstva pre mimoriadne situácie, informuje Azernews s odvolaním sa na agentúru Interfax.

Spadnutie popola

"Oblak popola sa tiahne severovýchodne k zálivu Ozyornyj. Mesto Usť-Kamčatsk a dedina Krutoberegovo v mestskej časti Usť-Kamčatsk sú na ceste. Môže tam dôjsť k menšiemu spadnutiu popola," uviedla stránka Azernews.

Monitorovanie sopky

Zatiaľ nie je hlásený žiadny pád popola, uviedla tlačová služba a dodala, že v okolí sopky neboli vidieť ani žiadne turistické skupiny.

Oblak popola sa tiahne v dĺžke 60 kilometrov, uvádza sa vo vyhlásení na webovej stránke skupiny monitorujúcej sopečnú erupciu na Kamčatke Inštitútu vulkanológie a seizmológie na Ďalekom východe Ruskej akadémie vied.

Zaznamenanie otrasov

Už skôr seizmológovia uviedli, že veľká erupcia Kľučevskej sopky je možná, keďže seizmologické stanice v okolí zaznamenávali početné sopečné otrasy a kŕčovité sopečné otrasy so zvyšujúcou sa intenzitou, informuje Azernews.

"V blízkej budúcnosti by sme mali očakávať zvýšenie výbušnej aktivity sopky až do záchvatovej erupcie. V tomto prípade by výška stĺpca popola mohla dosiahnuť 12 kilometrov, lávové prúdy by sa mohli tiahnuť niekoľko kilometrov a dlhé zosuvy bahna sú Je to možné z topiaceho sa ľadovca. Padajúci popol by mohol byť v okolitých komunitách hrubý niekoľko milimetrov,“ uviedla v piatok kamčatská pobočka Spoločnej geofyzikálnej služby Ruskej akadémie vied.

Turistov požiadali o bezpečnosť

Pobočka požiadala miestnych obyvateľov a turistov, aby sa držali ďalej od sopky a jej okolia, "vzhľadom na to, že možné pyroklastické prúdy robia svahy Klyuchevskoi ešte nebezpečnejšie."

Erupcia Kľučevskej sopky začala v júni 2023. Predtým sopka vybuchla medzi jeseňou 2020 a augustom 2021.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok