Wagnerovci chcú údajne pomôcť Hizballáhu. Podľa informácií USA mu plánujú dodať systém protivzdušnej obrany

ta3/TASR
3.11.2023 11:03 , Aktualizované: 3.11.2023 14:38

Spojené štáty majú spravodajské informácie, podľa ktorých plánuje ruská žoldnierska Wagnerova skupina poskytnúť libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh systém protivzdušnej obrany. S odvolaním sa nemenovaných amerických predstaviteľov to uviedol americký denník The Wall Street Journal, informuje agentúra Reuters.

F98wcd1WAAAkGoo.jpg
X/Jiri Jicha

Nie je to potvrdené

Podľa WSJ plánujú wagnerovci Hizballáhu dodať systém Pancir-S1, ktorý na ochranu pred vzdušnými hrozbami kombinuje automatické kanóny a riadené strely zem - vzduch.

Nemenovaný predstaviteľ USA pre WSJ uviedol, že Washington ešte nepotvrdil zásielku tohto systému.

Američania však monitorujú rokovania Wagnerovej skupiny a Hizballáhu, ktorý podporuje Irán.

Protivzdušný systém by mal byť libanonským militantom dodaný cez Sýriu, kde Rusko od roku 2015 podporuje v občianskej vojne prezidenta Bašára Asada, uvádza WSJ.

Reakcia Moskvy

Kremeľ poprel, že ruská žoldnierska Wagnerova skupina plánuje poskytnúť systém protivzdušnej obrany libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Už sme povedali, de facto, taká skupina (Wagnerova) neexistuje,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Takéto úvahy sú založené na ničom a nemajú žiaden základ. Medzi armádami (ruskou a americkou) existujú núdzové komunikačné kanále a ak existujú z niečoho skutočné obavy, môžu ich (Američania) vždy tlmočiť našej armáde,“ uviedol Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ tvrdia, že neexistuje nijaký legálny podklad pre existenciu Wagnerovej skupiny. Pôsobenie žoldnierskych skupín v Rusku zakazuje zákon.

Koncom septembra bol však Putin videný na stretnutí s jedným z popredných bývalých veliteľov wagnerovcov.

Pozadie skupín

Wagnerova skupina prešla po júnovej vzbure svojho zakladateľa Jevgenija Prigožina, ktorý neskôr zahynul pri nehode lietadla, pod kontrolu Kremľa. Na žiadosti o vyjadrenie nereagovala.

Iránske revolučné gardy založili Hizballáh v roku 1982 počas libanonskej občianskej vojny, ktorá trvala medzi rokmi 1975 a 1990. Išlo o súčasť snáh Teheránu rozšíriť Iránsku revolúciu do sveta. Po invázii Izraela do Libanonu v roku 1982 bojoval Hizballáh proti izraelským silám.

Hizballáh a Izrael pokračujú v cezhraničných prestrelkách aj po nedávnom vypuknutí vojny medzi židovským štátom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré je spojencom libanonských militantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok