Izraelská armáda tvrdí, že už celkom obkľúčila mesto Gaza. O prímerí ani chýru ani slychu

ta3/TASR
2.11.2023 21:46

Izraelská armáda vo štvrtok večer oznámila, že obkľúčila mesto Gaza, metropolu palestínskeho pásma Gazy. Informoval o tom hovorca armády Daniel Hagari.

"Izraelské jednotky dokončili obkľúčenie mesta Gaza, centra aktivít teroristickej organizácie Hamas," uviedol Hagari. Zároveň vyhlásil, že o prímerí sa v súčasnosti vôbec neuvažuje.

Bez mieru

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však podľa miestnych médií zvažuje výzvu USA na humanitárne prestávky v bojoch.

Izraelská armáda medzičasom tiež informovala, že v pásme Gazy "eliminovala" vo štvrtok vyše 130 teroristov. Podľa agentúry DPA pritom nebolo bezprostredne jasné, či tým myslela, že týchto 130 osôb zabila.

Prekliatie: Gaza

Ozbrojené krídlo Hamasu - brigády Izzadína Kassáma - reagovalo na oznámenia Izraela vyhlásením, že "Gaza bude pre Izrael historickým prekliatím".

Izraelská armáda vedie od minulého piatku v pásme Gazy ťažké boje proti militantom. Počas štvrtkovej pozemnej operácie sa jej vojakom údajne podarilo zničiť zariadenia patriace k vojenskej infraštruktúre Hamasu, ako aj množstvo zbraní týchto militantov.

Letecké útoky

Izrael vo štvrtok podporil pozemnú ofenzívu aj lietadlami, ktoré zaútočili na niekoľko veliteľských a kontrolných stanovíšť vysokopostavených členov Hamasu. Terčom útoku bola podľa armády "teroristická infraštruktúra" v civilných oblastiach.

Izrael ešte pred týmito zásahmi uvádzal, že od začiatku vojny zasiahol v pásme Gazy celkovo už vyše 12-tisíc cieľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok