Rokovala vláda. Schválila Zuriana, predĺženie hraničných kontrol aj pomoc po zemetrasení

2.11.2023 08:54 , Aktualizované: 2.11.2023 17:29

Štvrtkové rokovanie vlády Roberta Fica sa nakoniec konalo za účasti novinárov. Schválila viacero zmien.

Súdna rada vymenila troch členov

Vláda odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Kabinet o tom rozhodol na štvrtkovom rokovaní.

"Navrhovaní kandidáti spĺňajú všetky ústavné a zákonné podmienky pre vymenovanie za členov Súdnej rady Slovenskej republiky a súhlasia so svojim vymenovaním, ako aj so spracovaním a zverejnením svojich osobných údajov," uvádza sa v predloženom materiáli.

Kritika PS

Personálne výmeny kritizuje podpredsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková. Vníma ich ako pokračovanie čistiek, ktoré sa majú dotknúť aj oblasti súdnictva. "Súdna rada má dosah na obsadenie súdov. A tak ďalšími na rade budú pravdepodobne sudcovia a sudkyne, ktorých činnosť súčasnej vláde a smeráckym 'našim ľuďom' nevyhovuje," mieni opozičná politička.

Zmeny v legislatívnej rade

Legislatívnu radu vlády SR povedie minister spravodlivosti. Podpredsedom bude štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR. Vyplýva to zo zmien štatútu legislatívnej rady, ktoré odobril vládny kabinet na štvrtkovom rokovaní.

"Obnovuje sa tak právny stav platný a účinný do zmien a doplnení štatútu Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky vykonaných uznesením vlády Slovenskej republiky zo 17. júna 2020," uvádza sa v schválenom materiáli.

Vláda na svojom štvrtkovom rokovaní zároveň rozhodla o odvolaní doterajších členov a vymenovaní nových členov Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky.

Zmenili svoje stanovisko

Úrad vlády ešte vo štvrtok ráno iba stručne oznámil, že sa „uskutoční bez účasti médií“ a poďakoval „za porozumenie“. Po pár hodinách ale svoje stanovisko zmenili. "Dnešné rokovanie vlády vo štvrtok 2. novembra 2023 o 14.00 h sa uskutoční aj s účasťou novinárov," napísal.

Odvolávanie

Vláda odvolala Roberta Guckého z postu hlavného hraničného splnomocnenca SR. Dôvodom je jeho ukončenie pôsobenia vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru.

Vládny kabinet vo štvrtok odvolal aj Ľudovíta Bíróa z funkcie zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca SR. Zároveň poveril ministra zahraničných vecí, aby diplomatickou cestou informoval Maďarsko, Poľsko, Česko a Ukrajinu o zmene vo funkciách.

Kontroly na hraniciach

Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť 3. novembra. Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť 2,05 milióna eur. Cieľom je eliminovať nárast nelegálnej migrácie.

"V prípade neobnovenia kontroly na vnútorných hraniciach by pokračoval prílev nelegálnych migrantov na naše územie, čím by sa predlžovalo závažné ohrozenie verejného poriadku a bezpečnosti SR," uviedlo ministerstvo vnútra.

Slovensko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach s Maďarskom od 5. októbra. Urobilo tak po tom, ako k rovnakému kroku pristúpili susedné štáty Poľsko, Rakúsko a Česko.

Pozrite si živý vstup redaktorky Diany Štrusovej pred rokovaním vlády:

Pomoc po zemetrasení

Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra. Z vyčlenenej sumy má ísť 1 156 750 eur dotknutým obciam. Ďalších 343 250 eur má ísť farnostiam a cirkvám.

"Celkový rozsah škôd predstavuje približne 16 000 000 eur, z toho škody za približne 10 000 000 eur vznikli na verejných stavbách a škody približne za 6 000 000 eur vznikli na rodinných domoch. Poškodených zemetrasením bolo viac ako 800 rodinných domov, 19 materských a základných škôl, desiatky obecných úradov a kultúrnych domov, kostolov, farských budov a iných sakrálnych stavieb," priblížila vláda v predložených materiáloch.

Pridelená dotácia sa má uvoľniť zo štátneho rozpočtu z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Vláda skonštatovala, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku od roku 1930. Pripomenula, že zástupcovia poškodených obcí s Prešovským samosprávnym krajom požiadali rezort financií o dotáciu pre obce a cirkvi na sanáciu verejných budov, obecných úradov, kultúrnych domov, škôl, kostolov a ďalších stavieb.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) uviedol, že schválené financie sú len prvým kolom pomoci, ktorú vyčlenili na základe zoznamu zostaveného Prešovským samosprávnym krajom. Financie sa podľa jeho slov okamžite vyplatia samosprávam a cirkvám.

Avizoval, že hneď ako nová vláda získa dôveru Národnej rady SR, vyčlenia na pomoc ďalšie peniaze z rezervy premiéra. Dodal, že v piatok (3. 11.) sa s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) stretnú so starostami obcí na východe Slovenska a budú hovoriť o ďalších možnostiach pomoci.

Noví štátni tajomníci

Vláda vymenovala na svojom druhom zasadnutí ďalších nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Zároveň odvolala doterajších.

Daniela Klučková bude štátnou tajomníčkou Ministerstva financií SR. Na post generálneho tajomníka služobného úradu na tento rezort nastúpi Vladimír Kešjar.

Na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bude ako štátny tajomník pôsobiť Mário Maruška. Rastislav Chovanec bude pôsobiť ako druhý štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Generálnou tajomníčkou služobného úradu rezortu diplomacie sa stala Miroslava Vozáryová.

Novými štátnymi tajomníkmi rezortu zdravotníctva budú od piatka (3. 11.) Ladislav Slobodník a Michal Štofko. Vo funkcii zároveň k štvrtku končí Monika Jankechová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok