Politika sa nerobí krikom na tlačovkách ani vojenskými manévrami. Opozícia kritizuje Fica za akciu proti migrantom

Opozičné strany sa zhodujú, že pondelková demonštrácia sily na maďarsko-slovenskej hranici nie je riešením problému migrácie. Ide podľa nich o divadlo pre verejnosť. Počas jednorazovej akcie sa nepodarilo chytiť ani jedného migranta.

Fico, Šutaj Eštok
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hľadanie imaginárneho nepriateľa

„Vodné delo, termovízia, drony, vojaci, kone a psy viedli k 'chyteniu' presne nula migrantov,“ skonštatoval Michal Šimečka. Predseda Progresívneho Slovenska, najsilnejšej opozičnej strany, poukázal na slabú efektivitu nasadených policajtov a techniky. 

„Robert Fico postupuje ako vždy - hľadá imaginárneho nepriateľa (tentoraz migrantov), aby odviedol pozornosť od skutočných problémov (tentoraz jeho čistky v polícii a neriešenie ekonomických problémov Slovenska),“ uviedol.

Pripomenul, že význam akcie budú riešiť aj v Národnej rade SR. „Budeme sa ho pýtať, koľko nás všetkých táto jeho včerajšia dymová clona stála,“ napísal Šimečka. 

Nutná dohoda na vracaní migrantov

Kriticky sa k akcii postavila aj strana SaS s pripomenutím, že väčšmi než o ochranu hranice ide o napĺňanie readmisnej dohody. V prípade, ak by sa napĺňala a migranti by sa posielali do krajín, odkiaľ prišli, vyriešil by sa problém migrácie rýchlo a efektívne.

„Keď už má Robert Fico s Viktorom Orbánom taký priateľský vzťah, prečo s ním nehovorí o tom, aby začalo Maďarsko readmisnú dohodu rešpektovať a napĺňať,“ pýtal sa ironicky na sociálnych sieťach Juraj Krúpa.

Pondelkovú policajnú akciu porovnával s krokmi maďarského premiéra. „Niečo podobné robil aj Viktor Orbán. Nechal postaviť 'nepreniknuteľný' plot na hranici so Srbskom. Ako to fungovalo, sme mohli vidieť v lete, keď k nám cezeň prúdili tisíce migrantov,“ doplnil bývalý šéf Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. 

Hnutie Slovensko kritizuje deravú hranicu

Poslanec za hnutie Slovensko Gábor Grendel skonštatoval, že jednorazová demonštrácia sily v čase klesajúceho počtu migrantov pôsobí ako cvičenie pre televízne kamery a nie ako skutočný boj proti nelegálnej migrácii.

Grendel zároveň pripomenul Ficovi jeho vlastný citát z 13. septembra 2023, keď šéf Smeru hovoril, že „každých 50 metrov by mal byť vojak.“

Poukázal na nesplnenie tohto sľubu. „Namiesto vojakov každých 50 metrov spustilo ministerstvo vnútra akciu na jednu noc. Žiadne systematické stráženie zelenej hranice, ako to sľubovali pred voľbami. Minister vnútra a premiér sa zmohli na akciu na jednu noc. A ani počas tej jednej noci neboli schopní splniť to, čo sľúbili – nasadiť vojakov každých 50 metrov,“ vyjadril sa Grendel.

O akcii na južnej hranici sa viac dočítate v článku nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok