Pápež vybavil bezdomovcom výlet k moru, chce aby mali normálny život

ČTK
14.8.2016 15:36

Pápež František sa rozhodol obdarovať desiatky rímskych bezdomovcov trochu netradičnou formou almužny - zariadil im jednodňové výlety k moru, kde ich čaká nielen kúpanie a opaľovanie, ale aj večera v pizzérii na spiatočnej ceste.

Pápež vybavil bezdomovcom výlet k moru, chce aby mali normálny život
SITA/AP

Jedno z ich najväčších želaní

O bezdomovcov sa osobne stará pápežov Almužník, arcibiskup Konrad Krajewski, ktorý svoju prácu opísal denníku La Stampa. Arcibiskup na pápežovo želanie každý deň vozí v dodávke, ktorú sám riadi, niekoľko bezdomovcov na pláž.

Vatikán ľuďom bez domova rozdá plavky a osušky a oni potom strávia deň odpočinkom. Podľa Krajewského tým cirkev splní týmto ľuďom jedno z ich najväčších želaní - "žiť aspoň na chvíľu ako normálni ľudia".

Venujú sa im dlhodobo

Vatikán sa starostlivosti o bezdomovcov venuje dlhodobo: už pred rokmi dal napríklad pápež v blízkosti námestia svätého Petra zriadiť toalety a sprchy, ktoré môžu títo ľudia zadarmo využívať, k dispozícii im je aj holič. Pápežský Almužník tiež, pod dohľadom švajčiarskej gardy, chodí rozdávať jedlo na rímsku stanicu.

Pápež sa ako najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi snaží upozorňovať na to, že jedným z jej hlavných úloh je pomáhať potrebným a sociálne slabým. Upozorňuje napríklad na otrasné životné podmienky utečencov a dve desiatky osobne hostí vo Vatikáne.

V piatok František navštívil zariadenie, kde žijú bývalé prostitútky, a do itinerára svojich ciest často zaraďuje návštevy v domovoch pre seniorov, väzniciach či nápravných zariadeniach pre mládež.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok