IIHF ráta s Ruskom i Bieloruskom. Predbežný žreb hokejovej kvalifikácie na ZOH slovenskú reprezentáciu nepotešil, hrali by však doma

ta3/TASR
31.10.2023 15:38 , Aktualizované: 31.10.2023 22:35

Slovensko by malo byť organizátor jedného z troch kvalifikačných turnajov, ktorých víťaz postúpi na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo. Medzinárodná hokejová federácia tom informovala na svojej webstránke a vychádza z predpokladu, že Rusko sa zúčastní na ZOH v Taliansku.

Rokovanie organizácie bude na jar

V D-skupine by sa slovenskí hokejisti, ktorí figurujú na deviatej priečke rebríčka IIHF, v tom prípade stretli od 29. augusta do 1. septembra 2024 v Bratislave aj s Bieloruskom, ktoré IIHF vylúčila pre podporu Ruska vo vojne na Ukrajine.

Ďalšími súpermi budú Kazachstan a úspešný kvalifikant z 3. eliminačného kola.

Turnaj E-skupiny bude hostiť Lotyšsko ako 10. tím rebríčka. Zápasy sa majú uskutočniť v Rige. F-skupinu privíta 11. krajina renkingu Dánko v Aalborgu.

Ruské a bieloruské tímy sa predstavili naposledy na podujatí pod hlavičkou IIHF vo februári 2022, keď štartovali na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Obe krajiny sú vylúčené z podujatí IIHF predbežne do konca roka 2024 a o predĺžení na ďalší rok sa rozhodne budúci rok na jar. V prípade, že bude zákaz pokračovať, vytvorí sa nové zoskupenie.

Historický bronz

Najbližší olympijský hokejový turnaj sa bude hrať rovnakým systémom ako na ZOH 2022 v Pekingu, teda zúčastní sa na ňom tucet krajín, ktoré sa stretnú v základnej fáze v troch štvorčlenných skupinách.

Taliansko má ako organizátor hier v roku 2026 isté miesto. Spolu s ním aj osmička tímov podľa rebríčka na konci uplynulého šampionátu v Tampere a Rige.

Slovenská reprezentácia absolvovala kvalifikáciu aj pred predchádzajúcimi ZOH v Čine. V závere augusta 2021 postúpila z bratislavskej vetvy a o polroka neskôr v Pekingu dobyla historický bronz.

Predpokladané dejiská turnajov záverečnej fázy kvalifikácie ZOH 2026 (od 29. augusta do 1. septembra 2024):

D-skupina (SR): SLOVENSKO, Bielorusko, Kazachtan, kvalifikant č. 6

E-skupina (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Rakúsko, kvalifikant č. 5

F-skupina (Aalborg): Dánsko, Nórsko, Slovinsko, kvalifikant č.4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok