Bolesť najskôr necítite. Ukrajinskí ženisti prišli o končatiny, míny likvidujú aj napriek hendikepu

1.11.2023 06:00

Niektorí ukrajinskí ženisti sa vrátili k likvidácii mín a nevybuchnutej munície, hoci predtým pri tejto práci stratili končatinu. Napísali to agentúry AFP a Reuters, ktoré popísali príbehy dvoch takýchto mužov.

Ukrajina
Foto: Profimedia

Riskantná práca

Jedným z nich je 52-ročný policajný expert na výbušniny Valerij Onul, ktorý prišiel o dolnú časť pravej nohy po tom, čo vlani v novembri stúpil na protipechotnú mínu v Chersonskej oblasti.

V neprehľadnom a úzkom teréne sa Onul vtedy práve snažil zlikvidovať protitankové míny ruskej výroby TM-62. "Počas prípravy som šliapol na (protipechotnú) mínu PMN-2," popísal pre AFP. Ženisti používajú na prvotné určenie nálezu mín detektory kovov. Policajný odborník, ktorý pochádza z Dnepropetrovskej oblasti, vtedy protipechotnú mínu však neobjavil, pretože sa skrývala v ťažkom teréne v množstve štrku a črepín.

"Pod mínami je tu množstvo nástražných výbušných systémov. Niektorí naši ľudia pri zneškodňovaní mín zomreli, najmä na začiatku (vojny)," priblížil Onul, podľa ktorého ženisti svoj spôsob práce s ohľadom na okolnosti pozmenili.

"Vieme, že napríklad z radu mín bude aspoň niekoľko nástražných náloží," povedal muž, ktorému časť nohy od kolena dole nahradila protéza. "Túto prácu robím celý život. Baví ma to a na svojich chlapov sa nemôžem vykašľať," vyhlásil nedávno s úsmevom v jednom z polí v Charkovskej oblasti.

Škrtidlo a šok

Pracoval tam súčasne s ďalším odborníkom na likvidáciu výbušnín Andrijom Ilkivom, ktorý prišiel o časť nohy vlani v septembri pri výbuchu protipechotnej míny v dedine Dementijivka v Charkovskej oblasti.

"Spočiatku necítite bolesť a ten okamih otupelosti môžete využiť na to, aby ste (si) poskytli prvú pomoc - dali škrtidlo, než upadnete do šoku," popísal Ilkiv. Tento rok v máji bol späť v práci.

Tento tridsaťsedemročný otec štyroch detí je podľa Reuters jedným zo 14 ženistov, ktorí sa napriek svojim zraneniam počas likvidácie mín vrátili k policajnej jednotke, ktorá sa venuje zneškodňovaniu nevybuchnutej munície v krajine.

Tá vznikla počas súčasnej ruskej vojny na Ukrajine a sústredí sa na odmínovanie mimo frontovú líniu - pôsobí v Chersonskej a Charkovskej oblasti, ktorých časti vlani ukrajinská armáda oslobodila od ruskej armády.

Odmínovávanie bude zdĺhavé

Štyria ženisti z jednotky pritom prišli pri explóziách o život, ďalších 16 utrpelo zranenie, píše Reuters.

Ukrajina sa už dvadsať mesiacov bráni ruskej invázii a tamojšie úrady odhadujú, že približne tretina ukrajinského územia je potenciálne zamínovaná alebo sa na ňom nachádza iný nebezpečný vojnový odpad. Kyjev varuje, že vyčistenie postihnutých regiónov môže trvať desiatky rokov.

Ilkiv sa rozhodol k svojej profesii vrátiť práve kvôli množstvu práce, ktorá krajinu pri likvidácii mín a nevybuchnutej munície stále čaká. "Samozrejme, že pri návrate máte strach. Keď stojíte vedľa mínového poľa máte strach. Ale na druhú stranu viete, že s pomocou detektora kovov, ženijného rýľa a špeciálneho vybavenia sa môžete pohybovať a odminovávať," povedal ženista, ktorý zároveň popísal prekvapenie a šok svojej manželky, keď jej hovoril, že sa chce k tejto činnosti vrátiť. "Ale prijala to," poznamenal.

Pokiaľ neodhalia protézy svojich nôh, ani jeden z tejto dvojice mužov z tímu nijako nevyčnieva, popísala AFP. Obaja však pripúšťajú, že majú určité problémy s pohyblivosťou.

V kapustovom poli v Charkovskej oblasti medzitým ich tím navŕšil na hromadu objavené protitankové míny a dvaja ženisti sa prikrčili k zemi, aby zlikvidovali jednu z nich. Jeden z nich zdvihol ruku a zvolal: "Výbuch!" Následne aktivoval rozbušku a o kus ďalej sa ozvala explózia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok