Zlatá lopta je v rukách argentínskeho majstra sveta. Messi vylepšil vlastný rekord, anketu ovládol už ôsmykrát v kariére

ta3/Patrik Mindžák/TASR
30.10.2023 22:30 , Aktualizované: 30.10.2023 23:56

Najlepším futbalistom v uplynulej sezóne sa stal Argentínčan v službách Interu Miami Lionel Messi. Koncom minulého roka si splnil sen, s národným tímom ovládol majstrovstvá sveta v Katare. Na druhom mieste sa umiestnil najlepší strelec uplynulej sezóny Nór Erling Haaland. Tretia pozícia patrila bývalému Messiho spoluhráčovi Francúzovi Kylianovi Mbappému.

Svetový šampionát si podmanil

Na slávnostnom galavečere v Paríži druhýkrát v histórii ankety neudelili ocenenie za kalendárny rok, ale za sezónu.

Tridsaťšesťročný Messi bol na svetovom šampionáte so siedmimi gólmi v siedmich stretnutiach druhý najlepší strelec. Dva presné zásahy pridal vo finálovom dueli proti Francúzsku a v rozstrele premenil jedenástku. Argentína vyhrala zápas 4:2 v rozstrele po remíze 3:3 v riadnom hracom čase a predĺžení.

„La Albiceleste“ tak získali celkovo tretí svetový titul (1978, 1986) po 36-ročnom čakaní. V druhej a zároveň rozlúčkovej sezóne s Parížom Saint-Germain obhájil titul z ročníka 2021/22.

V druhej a zároveň rozlúčkovej sezóne s Parížom Saint-Germain obhájil titul z ročníka 2021/22. Vlaňajší držiteľ ocenenia Karim Benzema sa neumiestnil v najlepšej desiatke (16).

Pozdrav do neba

„Som veľmi vďačný, že môžem zdieľať túto trofej s mojimi reprezentačnými spoluhráčmi. Je to odmena za to, čo sme dokázali ako národný tím. Ďakujem celej skupine, trénerskému tímu a všetkým zúčastneným. Teší ma, že tu znova som a že si môže tento moment opäť užiť. Teší ma, že som bol schopný vyhrať majstrovstvá sveta a naozaj dosiahnuť svoj sen,“ povedal Messi po odovzdaní ceny z rúk Davida Beckhama. V príhovore spomenul aj Maradonu, ktorý by v pondelok oslávil 63. narodeniny: „Na koniec chcem zaželať všetko najlepšie k narodeninám Diegovi Maradonovi“.

Debut ako hrom

Messi momentálne pôsobí v americkom Interi Miami, ktorý priviedol s kapitánskou páskou k prvej trofeji vôbec – v boji o Ligový pohár MLS a MX prispel desiatimi gólmi v siedmich dueloch. Hneď v premiére vsietil ako striedajúci hráč po 40. minútach na ihrisku víťazný gól v dueli skupinovej fázy proti mexickému Cruz Azul (2:1).

Zlatú loptu získal v minulosti v rokoch 2009 až 2012, 2015, 2019 a 2021. Na čele historických štatistík sa vzdialil Portugalčanovi Cristianovi Ronaldovi. Ten má na konte päť Zlatých lôpt (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), no tento rok v nominácii chýbal.

Messi je prvý hráč v histórii, ktorý získal ocenenie počas pôsobenia mimo Európy a vo veku 36 rokov je najstarší od roku 1956, keď sa stal laureátom Angličan Stanley Matthews (41).

Ďalšie ocenenia

Španielka Aitana Bonmatová z FC Barcelona si z rúk hviezdneho srbského tenistu Novaka Djokoviča prevzala trofej pre najlepšiu futbalistku. V ankete zvíťazila po zisku treble na klubovej úrovni a svetového titulu so španielskym národným tímom.

Najlepším brankárom sa stal Messiho reprezentačný spoluhráč Emiliano Martinez, ktorý bol súčasťou úspechu Argentíny na svetovom šampionáte v Katare.

Cenu Gerda Müllera pre top kanoniera získal nórsky kanonier Erling Haaland, ktorý výrazne prispel k premiérovému triumfu Manchestru City v Lige majstrov. Tím vyhral aj Anglický pohár FA a Premier League a ako druhý anglický tím v histórii tak dosiahol treble.

Haaland k tomu gólovo prispel 52 presnými zásahmi, štyri pridal v reprezentácii. Z Manchestru City sa umiestnilo v najlepšej desiatke Zlatej lopty až päť hráčov.

Najlepším klubom sa stal práve ManCity, ktorý obhájil túto trofej.

Stredopoliar Jude Bellingham získal trofej pre najlepšieho mladého hráča. Dvadsaťročný špílmacher pôsobí momentálne v Reale Madrid, no minulú sezónu strávil v nemeckej Borussii Dortmund.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok