Byt Zelenských na Kryme vydražili. Prezident odkázal, že ho plánuje využívať, keď polostrov bude opäť patriť Ukrajine

ta3/čtk
30.10.2023 17:45

Byt rodiny ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ruskom anektovanom Kryme vydražil istý Moskovčan za 44,3 milióna rubľov (zhruba 449 409,74eur), informovali ruské médiá s odvolaním sa na oficiálny portál. Vyvolávacia cena bola 24,6 milióna rubľov (približne 249 559,36 eur).

F9sMUfmWEAAag0D.jpg
X/NEXTA

„Víťazkou dražby sa stala Olga Lipovecká,“ citovala agentúra RIA Novosti z protokolu o dražbe.

Ruskom dosadené krymské úrady skonfiškovali Zelenského byt s rozlohou 119,5 metra štvorcového v rezidencii Imperátor v letovisku Jalta v máji tohto roku.

Predseda krymského parlamentu vtedy tvrdil, že výťažok z dražby pomôže účastníkom tzv. špeciálnej vojenskej operácie, pripomenula tlačová agentúra Interfax.

Krátko po Zelenského zvolení za ukrajinského prezidenta v roku 2019 sa objavili správy, že manželka novej hlavy štátu Olena kúpila od oligarchu Oleksandra Burjaka luxusný byt za polovicu trhovej ceny.

Podľa agentúry Reuters to vyplývalo z oficiálneho zoznamu vlastníctva nehnuteľnosti. Zástupcovia novej hlavy štátu informácie o údajne nižšej cene odmietli.

Neobvykle výhodná kúpa bytu v luxusnom prímorskom komplexe na Krymskom polostrove za 164-tisíc dolárov (približne 154 589,68 eur) Zelenskej sa uskutočnila v roku 2013, teda rok pred ruskou anexiou.

Podľa Ústrednej volebnej komisie sa oligarcha podieľal aj na Zelenského prezidentskej volebnej kampani. Burjak následne čelil podozreniam, že vytuneloval svoju spoluvlastnenú banku Brokbizneftbank.

Zástupcovia zvoleného ukrajinského prezidenta popreli informácie o kúpe bytu za nižšiu cenu. „Nehnuteľnosť bola kúpená za trhovú cenu. Potom boli na Ukrajine zaplatené všetky dane a poplatky. Vzhľadom na nezákonnú ruskú anexiu Krymu rodina Zelenského nehnuteľnosť nikdy nevyužívala,“ uvádza sa vo vyhlásení, v ktorom zároveň ubezpečili, že prezidentova rodina má v úmysle byt využívať aj po návrate polostrova Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok