Na východe Ukrajiny došlo k vražde. Podľa svedkov ruskí vojaci zabili deväť ľudí vrátane dvoch detí, kriminalisti ich už zadržali

ta3/čtk
30.10.2023 13:46 , Aktualizované: 30.10.2023 21:06

Ruskí kriminalisti zadržali dvoch ruských vojakov podozrivých z vraždy deviatich ľudí vrátane dvoch detí v okupovanom meste Volnovacha na juhovýchode Ukrajiny. Napísal to na svojej webovej stránke denník Kommersant. Podozriví slúžili v ruskej armáde na základe zmluvy, uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý funguje ako federálna kriminálna centrála, na sociálnej sieti Telegram.

F9pWNZfWgAAC79c.jpeg
zdroj: Twitter/ Mykhailo Rohoza

Kriminalisti pripomenuli, že telá zavraždených mužov so strelnými ranami sa našli v súkromnom dome v meste Volnovacha. Výsledkom spoločnej práce vyšetrovateľov a policajtov bolo zistenie totožnosti dvoch podozrivých zo spáchania trestného činu.

„Sú to ruskí vojaci z Ďalekého východu, ktorí slúžili v ozbrojených silách na dohodu. Podozriví boli zadržaní a predvedení k vyšetrovateľom. Vyšetrovacie a procesné úkony pokračujú s cieľom zistiť všetky okolnosti toho, čo sa stalo, a tiež zabezpečiť dôkazy. Predbežné zistenia naznačujú, že motívom činu bol konflikt,“ uviedol Vyšetrovací výbor.

Obete boli členmi tej istej rodiny, informovala RBK a dodala, že podľa susedov vojaci po nočnej hádke zastrelili deväť ľudí. Telá sa potom našli v sobotu 28. októbra.

Vojakom hrozí za viacnásobnú vraždu až 20 rokov väzenia. Na sociálnych sieťach sa však objavili aj snímky, na ktorých sú obete zobrazené ležiace v posteliach, a tvrdenia, že vrahovia použili okuliare na nočné videnie a zbrane s tlmičom.

Nezhody s vojakom

Susedia a vzdialená príbuzná zavraždených pre stanicu Astra uviedli, že čin spáchal ruský vojak v piatok 27. októbra. Z týchto svedectiev nie je jasné, čo presne vražde predchádzalo. Naznačujú, že páchateľ zastrelil manželský pár a ich deti a ďalších päť ľudí, ktorí boli v dome. Podľa známeho zavraždenej rodiny sa vojak nepohodol s obyvateľom domu.

"Zrazu prišla verchuška (vysokopostavení vojenskí úradníci) a začali sa snažiť všetko ututlať, pričom susedom povedali, aby boli ticho," opísal známy zavraždenej rodiny.

Okupované mesto

Portál Baza uvádza, že k vražde došlo v sobotu 28. októbra a vrah zabil členov rodiny a pravdepodobne aj ich priateľov. V predvečer ich smrti sa obyvatelia domu dostali do konfliktu s neidentifikovanými osobami v neoznačených vojenských uniformách, píše Baza s tým, že predmet sporu a to, či sa uniformovaní muži podieľali na vyvraždení rodiny, je predmetom vyšetrovania.

Volnovacha sa nachádza v ukrajinskej Doneckej oblasti na východe krajiny a pred ruskou inváziou mala asi dve desiatky tisíc obyvateľov. Ruské jednotky sa mesta, ktoré bolo údajne v bojoch značne poškodené, zmocnili vlani v marci a odvtedy ho okupujú. Moskva považuje Volnovachu - podobne ako mnohé iné okupované miesta na Ukrajine - za ruské územie. Ukrajinská armáda sa snaží získať späť územie, ktorého sa Rusi zmocnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok