Rusko na severovýchode stupňuje útoky. Ukrajina chce evakuovať stovky detí z obcí

ta3/TASR
26.10.2023 19:17

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že plánuje evakuovať stovky detí z obcí blízko severovýchodného mesta Kupiansk, pretože Rusko v tejto oblasti stupňuje útoky. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajina odhalila sieť ruských agentiek. Údajne pracovali aj pre vagnerovcov
TASR/AP

Získanie Kupiansk

Ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť Kupiansk a okolité územie Charkovskej oblasti od Rusov v septembri 2022, ale Moskva tam znova útočí a snaží sa pred zimou posunúť frontovú líniu ďalej na západ.

"Charkovská oblastná vojenská správa plánuje oznámiť nútenú evakuáciu detí z desiatich obcí v Charkovskej oblasti," uviedlo ministerstvo pre reintegráciu v Kyjeve.

Evakuácia lokalít

Evakuovať budú podľa ministerstva 275 detí z desiatich lokalít v Kupiansku a okolo neho – mesto sa totiž nachádza necelých osem kilometrov od frontovej línie.

Ukrajinské úrady oznámili evakuácie z niektorých obcí blízko Kupianska už v auguste, ale boje tam odvtedy zosilneli.

Putin tlačí na Ukrajinu

Rusko vystupňovalo útoky aj neďaleko mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedú vojaci "ťažké, tvrdé boje".

"Včera sa nám podarilo evakuovať iba jednu osobu," povedal vo štvrtok šéf samosprávy v Avdijivke Vytalyj Barabaš. "Ľudia neodchádzajú, bol by som rád, keby odchádzali aktívnejšie," dodal.

Protiofenzíva Ukrajiny

Ukrajina spustila v júni protiofenzívu zameranú na opätovné získanie svojho územia okupovaného Ruskom, ale podaril sa jej len obmedzený postup, pretože čelí dobre opevneným obranným líniám ruskej armády a silnému ruskému ostreľovaniu.

Pri ruskom ostreľovaní severovýchodnej Sumskej oblasti bol zabitý 16-ročný chlapec, oznámil vo štvrtok minister vnútra Ihor Klymenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok