Erdogan obviňuje Západ za konflikt v Pásme Gazy. Izrael je len pešiakom, ktorého obetujú

ta3/TASR
28.10.2023 18:44

Západné vlády sú hlavným vinníkom, ktorý stojí za "masakrom" v pásme Gazy, vyhlásil v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na obrovskom zhromaždení na podporu Palestínčanov. Vládu žiadnej krajiny však nemenoval. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Turkey_Israel_Palestinians790041.jpg
TASR/AP

Vojnový zločin

„Každý vie, že Izrael je v tomto regióne len pešiakom, ktorý bude obetovaný, keď príde ten deň,“ povedal turecký prezident vo vášnivom príhovore desaťtisícom podporovateľov.

Erdogan obvinil Izrael z „páchania vojnového zločinu“ a západných politikov z „ospravedlňovania“ izraelských útokov proti palestínskemu územiu.

„Koľko detí, žien a starších ľudí musí ešte zomrieť, aby ste žiadali prímerie?“ položil Erdogan otázku. Okolo krku mal šál vo farbách palestínskej aj tureckej vlajky.

Erdogan začal tento týždeň využívať tvrdší tón voči Izraelu. Zrušil plán na návštevu Izraela a palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, označil za bojovníkov za slobodu, a nie za teroristov.

Ostrá rétorika

Turecko má podľa Erdogana historickú povinnosť brániť práva Palestínčanov. Turecký líder tiež vyzval Izrael, aby „nechal dvere otvorené pre dialóg“.

Veľa odborníkov je presvedčených, že Erdoganova ostrá rétorika proti Izraelu je zameraná na rozptýlenie hnevu vlastných občanov doma v Turecku.

Izrael, USA a Európska únia palestínske hnutie Hamas zaradili na svoje zoznamy teroristických organizácií.

Ankara však s týmto hnutím udržiava spojenie a uvádza, že sa usiluje zabezpečiť prepustenie rukojemníkov, ktorých Hamas v pásme Gazy zadržiava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok