Vojna je v novej fáze, Izrael v Gaze operuje na zemi. Šéf Hamasu prepustí rukojemníkov v prípade, ak tak urobí aj Izrael

ta3/ČTK/TASR
28.10.2023 07:16 , Aktualizované: 28.10.2023 23:00

Palestínske pásmo Gazy čelí najintenzívnejšiemu izraelskému ostreľovaniu od 7. októbra, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na satelitné snímky a vyhlásenia radikálneho hnutia Hamas. V pásme Gazy bolo zároveň prerušené internetové a telefónne spojenie, informovala agentúra Reuters. Silné ostreľovanie je z Gazy namierené aj na Izrael, kde na mnohých miestach znejú sirény, informoval denník The Times of Israel.

APTOPIX_Israel_Palestinians789871.jpg
TASR/AP

23:00 Dnešný online článok sme ukončili, ďakujeme za priazeň.

22:22 Rokovania medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas za sprostredkovanie Kataru pokračujú napriek vystupňovaniu izraelských útokov na Pásmo Gazy.

Agentúre Reuters to oznámil zdroj oboznámený s rozhovormi, ktorých cieľom je zmiernenie konfliktu.

Rozhovory neboli prerušené, ale prebiehajú „omnoho pomalším tempom“ ako pred eskaláciou, povedal zdroj, ktorý si vzhľadom na citlivosť záležitosti prial zostať v anonymite.

21:41 Šéf Hamasu Jahjá Sinvár je ochotný okamžite vymeniť židovských rukojemníkov zadržiavaných jeho hnutím za všetkých palestínskych väzňov v Izraeli.

Sinvár povedal, že je pripravený „okamžite“ prikročiť k výmene rukojemníkov držaných jeho hnutím za „všetky Palestínčanov“ väznených Izraelom.

„Sme pripravení okamžite uskutočniť výmenu za účelom prepustenia všetkých väzňov z väzníc sionistického nepriateľa výmenou za všetkých rukojemníkov v rukách hnutia odporu,“ vyhlásil šéf Hamásu.

20:31 Súčasná pozemná operácia v pásme Gazy je druhou fázou vojny a bude náročná a dlhá. Povedal to podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael nemá záujem na rozširovaní vojny, ale je pripravený na všetkých frontoch. Armáda podľa neho Hamásu zasadzuje ťažké rany.

20:04 Toto je naša druhá vojna o nezávislosť, vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Povedal, že konflikt vstupuje do druhej fázy, v ktorej má izraelská armáda oslobodiť rukojemníkov a zničiť Hamas. „Je to misia môjho života,“ vyhlásil. Priznal, že vojna vnútri Gazy bude dlhá, píše Denník N.

Netanjahu opäť vyzval civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, aby odišli na juh. Spojencom zase odkázal, že ak Izrael nezvíťazí, budú „ďalší na rade tejto osi zla“.

Netanjahu sa prvýkrát stretol s rodinami rukojemníkov. Tie ho vyzvali, aby izraelská armáda pri svojich operáciách myslela na zajatých Izraelčanov. 

19:50 Ozbrojené krídlo Hamasu vyhlásilo, že je pripravené prepustiť rukojemníkov, ktorých unieslo počas útoku zo 7. októbra, ak Izrael prepustí všetkých väznených Palestínčanov.

„Cenou za veľký počet rukojemníkov nepriateľa v našich rukách je vyprázdnenie (izraelských) väzníc od všetkých palestínskych väzňov,“ uviedol Abú Ubajdá, hovorca brigád Izaddína Kasáma (ozbrojeného krídla Hamasu). Dodal, že Hamas je pripravený na to, ak by sa Izrael rozhodol v tomto smere konať nárazovo, ale aj na prípad, že by konal postupne.

Militanti z Hamasu zadržiavajú v pásme Gazy podľa vyjadrení izraelskej armády približne 229 rukojemníkov. Brigády Izaddína Kasáma však oznámili, že pri izraelských útokoch v pásme Gazy už prišlo o život aj takmer 50 izraelských rukojemníkov. Agentúra AFP podotýka, že tento údaj nedokáže bezprostredne overiť.

19:43 Organizácia Spojených národov sa obáva, že izraelská pozemná operácia v Pásme Gazy by v prípade svojho rozšírenia mohla priniesť ďalšie tisícky civilných obetí. Uviedol to podľa agentúry AFP vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

18:35 „Táto vojna má svoje fázy a dnes prechádzame k ďalšej z nich. Naše sily v súčasnosti v Pásme Gazy operujú na zemi,“ cituje náčelníka generálneho štábu izraelskej armády Herciho Haleviho Reuters.

Šéf armády povedal, že na strane nepriateľa sú stovky mŕtvych a bola tiež zničená jeho infraštruktúra. Zničiť nepriateľa nemožno bez toho, aby sme vstúpili na jeho vlastné územie, zdôraznil Halevi. Povedal tiež, že pozemné sily vykonávajú „dôležité a komplexné“ operácie.

Ako jeden z cieľov izraelskej operácie označil šéf generálneho štábu záchranu rukojemníkov, ktorých stále zadržiava Hamas. Urobíme, čo môžeme, aby sme rukojemníkov dostali späť, povedal Halevi podľa Reuters.

18:20 Izraelská armáda prechádza k novej fáze boja s Hamasom, v Pásme Gazy operujú izraelské pozemné sily. Potvrdil to podľa agentúry Reuters náčelník generálneho štábu izraelskej armády Hercovi Halevi. Dosiahnutie cieľov vojny podľa neho vyžaduje pozemnú operáciu.

18:18 Izrael zdržiava dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Uviedlo to egyptské ministerstvo zahraničia.

„Je nešťastné, že proces prevážania pomoci do Pásma Gazy naráža na veľké logistické prekážky, ktoré kladie izraelská strana,“ uviedol vo vyhlásení hovorca egyptského ministerstva zahraničia.

18:15 Izrael po Erdoganových vyhláseniach sťahuje z Turecka diplomatov a prehodnotí vzájomné vzťahy, píše Denník N.

18:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na masovom propalestínskom zhromaždení v Istanbule povedal, že Izrael je okupant, a zopakoval svoje stanovisko, že Hamas nie je teroristická organizácia.

„Opakujem, že Hamas nie je teroristická organizácia. Izrael to veľmi urazilo. Izrael je okupant,“ povedal státisícom priaznivcov.

17:40 Izraelská armáda znovu vyzvala ľudí, ktorí sú ešte na severe pásma Gazy a v meste Gaza, aby sa okamžite presunuli na juh. Odôvodnila to „blížiacou sa vojenskou operáciou“ v tejto časti palestínskeho územia.

„Toto je naliehavé odporúčanie armády. Toto nie je len preventívne opatrenie,“ uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X.

17:07 Rodiny osôb, ktoré pred tromi týždňami uniesli ozbrojenci palestínskeho hnutia Hamas do pásma Gazy, požadujú stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími členmi vojnového kabinetu. V súvislosti so zintenzívnením úderov izraelskej armády proti Gaze sa čoraz viac obávajú o životy svojich blízkych.

16:22 „Vstúpili sme do novej fázy vojny. Dnes v noci sa v Gaze otriasla zem. Útočili sme nad zemou i pod ňou, útočili sme na teroristov na všetkých úrovniach a všade,“ povedal minister obrany Galant.

Ešte pred ním hovorca armády Daniel Hagari uviedol, že armáda v noci zneškodnila ďalších dvoch veliteľov Hamasu, z ktorých jeden velil leteckým jednotkám a druhý námorným jednotkám. Podľa jeho slov armáda v noci zasiahla až 150 podzemných cieľov Hamasu.

Podľa viacerých svedkov, ktorých citovala agentúra AFP, izraelská armáda bombardovala okrem iných miest aj oblasť okolo nemocnice Šifa v Gaze a tzv. indonézsku nemocnicu v Bejt Lahíji na severe pásma. V piatok večer hovorca armády uviedol, že Hamas má v nemocnici Šifa „veliteľské strediská“, čo Hamas poprel.

15:06 Americký miliardár Elon Musk oznámil, že jeho satelitný komunikačný systém Starlink poskytne svoje služby medzinárodne uznaným humanitárnym organizáciám v Pásme Gazy.

15:03 Do londýnskych ulíc dnes opäť vyšiel dlhý pochod propalestínskych demonštrantov, ktorí požadujú zastavenie izraelského bombardovania Pásma Gazy a vznik slobodnej Palestíny. Minulú sobotu sa v Londýne zišlo na podporu Palestínčanov podľa polície vyše 100-tisíc ľudí, dnes organizátori akcie podľa médií očakávajú rovnakú či ešte väčšiu účasť. 

14:34 Spojenie sa so svojimi blízkymi je nemožné. Spojenie ale chýba aj zdravotníkom, záchranárom. Vodiči sanitiek vychádzajú len podľa toho, kde počujú výbuchy.

14:08 Izraelský minister obrany Joav Gallant sa stretne s rodinami rukojemníkov, zavlečených pred troma týždňami do pásma Gazy palestínskymi militantmi z hnutia Hamas.

Prísľub Gallanta prišiel po tom, čo Fórum rukojemníkov a nezvestných rodín, najväčšia skupina zastupujúca 229 potvrdených unesených osôb, v sobotu vydala emotívne vyhlásenie požadujúce stretnutie s premiérom Benjaminom Netanjahuom, ministrom obrany a členmi vojnového kabinetu.

Fórum vo vyhlásení uviedlo, že príbuzní sú rozhorčení "absolútnou neistotou ohľadom osudu zadržiavaných rukojemníkov, ktorí boli tiež vystavení intenzívnemu bombardovaniu".

13:07 Egyptský prezident Abdal Fattah Sisí varuje pred rozšírením terajšej vojny Izraela s palestínskym hnutím Hamas do širšieho regiónu.

13:04 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Izrael, aby "okamžite zastavil toto šialenstvo" a prestal s útokmi na ciele v pásme Gazy, ktoré izraelské ozbrojené sily vystupňovali. 

12:13 Izraelská armáda uviedla, že na severe krajiny zostrelila protilietadlovú raketu vypálenú z Libanonu. Strela mala podľa izraelskej armády za cieľ jej dron, ktorý ale nezasiahla. 

10:05 "Rodiny ľudí, ktoré pred troma týždňami ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas uniesli do Pásma Gazy, žiadajú stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími členmi vojnového kabinetu. Majú stále väčšie obavy o život svojich blízkych v súvislosti so zosilnenými údermi izraelskej armády voči Gaze," píše o tom aktualne.cz.

8:52 Podľa veliteľa izraelského vojenského letectva brigádneho generála Gilada Keinana bolo pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy cez noc použitých približne sto bojových lietadiel, ktoré zničili stovky cieľov Hamasu.

7:33 Šéf takzvaného leteckého zoskupenia Hamasu Issam Abu Rukbeh bol zabitý pri nočnom nálete, oznámili izraelské obranné sily a bezpečnostné služby Shin Bet.

Armáda tvrdí, že Abu Rukbeh bol zodpovedný za riadenie bezpilotných lietadiel teroristickej skupiny, bezpilotných lietadiel, padákových klzákov, leteckých detekčných systémov a protivzdušnej obrany.

7:23 Hamas, ktorý vládne v pásme Gazy, v sobotu ráno oznámil, že jeho sily narazili na izraelské jednotky v severnej časti palestínskej exklávy a že sú pripravené postaviť sa proti izraelskej pozemnej ofenzíve, informoval web Jerusalem Post.

7:15 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na X napísal, že jeho organizácia stratila kontakt so svojimi pracovníkmi v Gaze. "Toto obliehanie vo mne vyvoláva vážne obavy o ich bezpečnosť a bezprostredné ohrozenie zdravia zraniteľných pacientov," uviedol a vyzval na ich okamžitú ochranu.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) informoval o tom, že v Gaze prišlo o život už 53 jeho zamestnancov, len za posledných 24 hodín 14. Deborah Brownová z neziskovej organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch podľa serveru BBC News varovala pred tým, že takmer kompletný výpadok telekomunikácií v Gaze by mohol slúžiť ako zásterka pre "masové zverstvá".

Hamas podľa agentúry AFP uviedol, že vypálil "salvu rakiet" na Izrael v reakcii na intenzívne izraelské bombardovanie severnej časti pásma Gazy. Hamas označil ostreľovanie za "bezprecedentné" od začiatku vojny.

Palestínska telekomunikačná spoločnosť podľa agentúr Reuters a AP uviedla, že v dôsledku intenzívneho ostreľovania boli v pásme Gazy prerušené internetové a mobilné telefónne služby.

"Sme úplne odrezaní od komunikácie... medzi oblasťami v pásme Gazy a so svetom. Spojenie nefunguje takmer v celom pásme Gazy," uviedol reportér televízie Al-Džazíra. "Dokonca aj miestny rozhlas je prerušený izraelskou armádou... ktorá neustále posiela varovania miestnym obyvateľom," dodal reportér, ktorý sa nachádza v centrálnej časti pásma Gazy.

Podľa izraelských médií boli z pásma Gazy vypálené rakety smerom na Tel Aviv, centrálny Izrael a sever okupovaného Západného brehu Jordánu. Reportér AFP počul hlasné výbuchy v oblasti Ramalláhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok