Vedenie Hamasu je v Rusku. Uviedlo, že o život prišlo 50 rukojemíkov

ta3/čtk
27.10.2023 10:05

Odvetné útoky izraelskej armády v pásme Gazy si vyžiadali životy 50 rukojemníkov, ktorých začiatkom októbra unieslo z Izraela palestínske radikálne hnutie Hamas. Podľa denníka Kommersant to uviedli predstavitelia Hamasu počas návštevy Moskvy. Denník Times of Israel upozornil, že tieto obvinenia sú neoveriteľné a Izrael sa k nim v minulosti nevyjadril.

CORRECTION_Israel_Palestinians785442.jpg
TASR/AP (ilu)

Izrael to odsúdil

Neohlásenú cestu do Ruska absolvovala delegácia vedená vysokým predstaviteľom Hamasu Músom abú Marzúkom.

Podľa tlačovej agentúry Interfax ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že s vodcami hnutia rokovalo o prepustení rukojemníkov zadržiavaných militantmi v pásme Gazy, ako aj o evakuácii Rusov a iných cudzincov z oblasti. Návštevu predstaviteľov Hamasu v Moskve Izrael ostro odsúdil.

„Ruská federácia je pre Palestínčanov priateľskou krajinou a udržiava vzťahy so všetkými palestínskymi predstaviteľmi. Sme vždy pripravení rokovať (s Ruskom) o mnohých otázkach,“ povedal zástupca delegácie Hamasu.

Podľa denníka Kommersant delegácia radikálneho hnutia zopakovala, že rukojemníkov neprepustí, kým sa s Izraelom nedohodne na prímerí.

Výmena rukojemníkov

Ruskej strane tiež predstavilo „svoje dôvody útoku“ na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1 400 ľudí, väčšinou civilisti. Ďalších viac ako 220 osôb zajali palestínski ozbrojenci v pásme Gazy ako rukojemníkov. Odvetné nálety v Gaze zabili podľa miestnych zdravotníckych orgánov viac ako 7-tisíc ľudí.

Hamas už skôr uviedol, že chce vymeniť rukojemníkov za 6-tisíc Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach. Minulý týždeň ozbrojenci Hamasu prepustili dve americké matky s dcérou a tento týždeň sa na slobodu dostali dve izraelské seniorky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok