Pozastavenie vojenskej pomoci Ukrajine neovplyvní obchod, myslí si Pellegrini. Chce, aby zisky mali slovenské firmy

ta3/čtk
27.10.2023 14:33

Predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini očakáva, že pozastavenie vojenskej pomoci Ukrajine novou vládou v Bratislave nebude mať vplyv na obchodné kontrakty. Pellegrini to povedal novinárom v reakcii na vyhlásenie nového slovenského premiéra Roberta Fica, že jeho kabinet už nebude poskytovať vojenskú podporu Ukrajine, ktorá sa od minulého roka bráni ruskej vojenskej invázii.

Peter Pellegrini, predseda NR SR
ta3/TASR

Vládna politika

Fico oznámil, že Slovensko podmieňuje finančnú podporu Ukrajine zárukami, že európske peniaze vrátane slovenských nebudú zneužité.

„Som presvedčený, že vláda bude presadzovať aj politiku, že ak si niekto objedná nejaké systémy od našich firiem, zaplatí za ne a potom ich niekde použije alebo ďalej predá, tak je to podpora slovenského priemyslu. Osobne sa budem zasadzovať o to, aby slovenské fabriky, ktoré vyrábajú aj vojenský materiál, pokračovali vo výrobe a predávali svoje výrobky za komerčné ceny,“ povedal Pellegrini, ktorý je predsedom strany Hlas-SD.

Vyjadrenie premiéra Fica o zastavení vojenskej pomoci Kyjevu zo strany Slovenska podľa neho nemožno chápať ako súčasné zastavenie vojenskej výroby za komerčných podmienok.

Čo Slovensko darovalo Ukrajine?

Po ruskej invázii na Ukrajinu Slovensko nielenže odovzdalo Kyjevu ako dar rôznu vojenskú techniku, ale na základe bilaterálnej obchodnej zmluvy dodalo aj osem samohybných húfnic Zuzana 2, vlajkovú loď slovenského obranného priemyslu. Výrobu ďalších 16 húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu zaplatia podľa skorších správ Dánsko, Nórsko a Nemecko.

Slovensko začalo pripravovať projekt zvýšenia výroby munície ešte za predchádzajúcich vlád. Muníciu kalibru 155 milimetrov vyrába na Slovensku polostátna spoločnosť ZVS Holding, v ktorej má polovičný podiel spoločnosť Czechoslovak Group, ktorú vlastní český podnikateľ Michal Strnad.

Spoločnosť VOP Nováky, ktorá tiež patrí CSG, sa podieľa na modernizácii a predĺžení životného cyklu munície v krajine.

Podľa skorších informácií slovenského ministerstva obrany Európska komisia minulý týždeň zverejnila výzvy na dotácie v celkovej výške 470 miliónov eur na podporu výroby munície. O peniaze sa môžu uchádzať obranné firmy so sídlom v členských štátoch EÚ a Nórsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok