Fico a Orbán sa na samite EÚ zhodli. Nesúhlasia s obrovským balíkom peňazí pre Ukrajinu

ta3/TASR
27.10.2023 11:14 , Aktualizované: 27.10.2023 11:34

Lídri členských krajín EÚ počas prvého dňa summitu v Bruseli, rokovali aj o revízii spoločného sedemročného rozpočtu eurobloku. Premiéri Maďarska a Slovenska sa vyslovili proti balíku pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, ktorý navrhla Európska komisia. Uviedol to portál Politico.eu s odvolaním sa na nemenovaného diplomata EÚ.

Belgium_EU_Summit784120.jpg
TASR/AP

Korupcia na Ukrajine

Podľa toto zdroja maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že finančná podpora EÚ pre Ukrajinu nefunguje, čo spomenul aj pred novinármi pred začiatkom summitu.

Slovenský premiér Robert Fico svoj nesúhlas zdôvodnil najmä obavami z korupcie na Ukrajine. Tiež uviedol, že míňanie ďalších peňazí pre Ukrajinu je preňho doma „ťažké predať“.

„Ukrajina patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny na svete a jej brutálnu finančnú podporu podmieňujeme garanciami, že európske peniaze (vrátane slovenských) nebudú spreneverené a že časť z týchto zdrojov bude použitá na obnovu slovenskej infraštruktúry v prihraničných oblastiach a na podporu slovenských firiem pri obnove Ukrajiny,“ priblížil Fico.

Politico konštatuje, že v Bruseli vládne presvedčenie, že maďarského premiéra bude možné presvedčiť, aby upustil od veta pri revízii dlhodobého rozpočtu uvoľnením časti európskych fondov zadržiavaných pre spory o právny štát.

Aktualizácia viacročného finančného rámca, ktorú by mali lídri schváliť na summite v decembri, si vyžaduje súhlas všetkých 27 členov EÚ. Úprava tohto rámca, ktorý obsahuje aj Nástroj pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur na roky 2024 – 2027, by zabezpečila ďalšiu finančnú podporu Kyjevu, keďže súčasné financovanie EÚ sa tento rok skončí.

Rozpočet

Predseda Európskej rady Charles Michel v tejto súvislosti konštatoval, že v rámci diskusií o revízii dlhodobého rozpočtu EÚ došlo k celkovému konsenzu o predpokladaných dodatočných 50 miliardách eur pre Ukrajinu.

„Mali sme dobrú výmenu názorov, čo bolo potrebné. Vieme, že na stole sú rôzne názory a preto bolo dôležité zlepšiť vzájomné porozumenie medzi lídrami,“ povedal Michel.

Cieľom je dosiahnuť dohodu o revízii sedemročného rozpočtu EÚ do konca tohto roka, uznal však, že to bude ťažké.

Trápne uznanie

Maďarsko nevládze a ani nechce podporovať Ukrajinu. Vyhlásil Orbán v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

„Najväčším problémom je, že stratégia, s ktorou sa Brusel postavil k tejto vojne, zlyhala,“ povedal maďarský premiér. Podľa neho Európska únia povzbudila Ukrajinu, aby začala otvorenú vojnu a dala na to finančné prostriedky aj vojenské vybavenie.

„Kým existoval reálny scenár, že Ukrajina môže vyhrať, fungovala istá stratégia. Avšak Ukrajinci nemôžu na fronte zvíťaziť – a to uznáva každý vojenský stratég,“ konštatoval Orbán s poznámkou, že teraz je trápne uznať, že predchádzajúca stratégia nefunguje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok