Izraelskú okupáciu neprežili štyria Palestínčania. Dvaja z nich boli údajne členovia Hamasu

ta3/čtk
27.10.2023 13:25

Izraelské sily zabili štyroch Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, informovala palestínska tlačová agentúra WAFA. Dvoch mŕtvych identifikovali ako členov palestínskych radikálnych skupín, uviedla agentúra Reuters. Izraelská armáda medzitým podľa webovej stránky The Times of Israel uviedla, že pri raziách na Západnom brehu v noci zatkla 36 Palestínčanov vrátane 17 členov Hamasu.

Israel_Palestinians786691.jpg
TASR/AP

Čísla sa líšia

Od 7. októbra, keď Hamas začal rozsiahly útok na Izrael z pásma Gazy, izraelská armáda tvrdí, že na Západnom brehu zatkla 1 030 hľadaných Palestínčanov, z ktorých 670 je napojených na Hamas.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva armáda alebo izraelskí osadníci za rovnaké obdobie zabili 110 Palestínčanov.

Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci sa stali terčom zatýkania v meste Jenin a že opätovali paľbu. Palestínsky Islamský džihád uviedol, že jeden zo zabitých bol členom tejto skupiny, zatiaľ čo k druhému mŕtvemu strelcovi sa prihlásil Hamas.

Podľa agentúry WAFA boli ďalší dvaja Palestínčania zabití v Džaníne a Kalkile. Izraelská armáda uviedla, že vojaci v Kalkilii sa stali terčom útoku, keď zatvárali obchod, ktorého majiteľ bol obvinený z podnecovania násilia. Pri opätovaní paľby zasiahli najmenej jednu osobu.

Pozadie konfliktu

Podľa agentúry WAFA bolo od začiatku bojov na Západnom brehu zabitých 110 Palestínčanov a ďalších 1 900 bolo zranených.

Izraelská armáda vykonáva pravidelné a rozsiahle razie na Západnom brehu Jordánu už viac ako rok a pol a teraz ich zintenzívnila po útoku Hamasu zo 7. októbra.

Územie, ktoré je domovom Palestínčanov a niekoľkých židovských osád, vrátane tých, ktoré boli postavené nelegálne, bolo v posledných dňoch aj dejiskom palestínskych protestov proti masívnemu bombardovaniu pásma Gazy, pri ktorom zahynulo viac ako 7-tisíc ľudí ako odveta za útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Pri tomto útoku zahynulo približne 1 400 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok