Obyvatelia Izraela sú už opatrnejší. Zatiaľ si podľa prieskumu neprajú inváziu do Pásma Gazy

ta3/čtk
27.10.2023 10:30

Podľa prieskumu, ktorý zverejnil izraelský denník Maariv, by takmer polovica Izraelčanov chcela s inváziou do pásma Gazy počkať. Agentúra Reuters pripisuje pokles podpory pozemnej ofenzívy skutočnosti, že palestínske islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy a 7. októbra podniklo krvavý útok na južný Izrael, stále zadržiava približne 200 rukojemníkov.

Israel_Palestinians786473.jpg
TASR/AP

Výsledky

Útok Hamasu si vyžiadal životy približne 1 400 ľudí. V reakcii na útok izraelská vláda oznámila, že zlikviduje Hamas, a okrem intenzívnych leteckých útokov v pásme Gazy v posledných dňoch vyslala na sever územia aj tanky, ktoré sa po absolvovaní nočných misií vrátili do Izraela.

Na otázku, či by armáda mala okamžite pristúpiť k rozsiahlej pozemnej ofenzíve, odpovedalo 29 % respondentov kladne, zatiaľ čo 49 % uviedlo, že by bolo lepšie počkať.

Zvyšných 22 % Izraelčanov nebolo rozhodnutých. Prieskumu sa zúčastnilo 522 dospelých Izraelčanov a štatistická chyba prieskumu je 4,3 percenta.

Porovnanie s predošlým prieskumom

Noviny Maariv porovnali tento výsledok s prieskumom z 19. októbra, keď 65 % respondentov podporilo rozsiahlu pozemnú ofenzívu.

Uviedol, že z odpovedí vyplýva, že respondenti nie sú v tejto otázke rozdelení podľa politického postoja alebo demografie, ale že zmena verejnej mienky „ovplyvnila vývoj v otázke rukojemníkov, ktorá je teraz na prvom mieste“.

Za posledný týždeň Hamas prepustil štyroch rukojemníkov - Američanku s dcérou a dvoch izraelských seniorov.

Jedna z nich uviedla, že bola zadržiavaná spolu s najmenej dvoma desiatkami ďalších osôb v podzemnom tunelovom komplexe. Tie sú jedným z cieľov izraelských úderov na infraštruktúru Hamasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok