Izraelská raketa skončila v Egypte. Zasiahla nemocničné zariadenie, zranených je viacero ľudí

ta3/čtk
27.10.2023 07:27

Raketa zasiahla zdravotnícke zariadenie v egyptskom letovisku Taba pri Červenom mori neďaleko hraníc s Izraelom a zranila šesť ľudí, informovala v noci agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské médiá. Tie uviedli, že výbuch v meste súvisí so súčasnou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Taba sa nachádza viac ako 200 kilometrov od pásma Gazy.

Problematická poloha

Izraelská armáda uviedla, že vie o bezpečnostnom incidente v regióne, ale neposkytla ďalšie podrobnosti a dodala, že sa odohral za hranicami krajiny.

Svedok z Taby podľa agentúry Reuters opísal, že počul výbuch a videl stúpať hustý dym a prach. Agentúra však poznamenala, že nedokázala bezprostredne určiť príčinu výbuchu.

Obľúbené turistické letovisko Taba leží na hranici s Egyptom neďaleko izraelského prístavu Ejlat.

Hamas uviedol, že z Gazy vystrelil dve rakety dlhého doletu na Ejlat a ďalšie izraelské mesto Haifa. K zodpovednosti za výbuch sa nikto neprihlásil.

Podobný incident sa už stal

Podľa agentúry Reuters výbuch v Tabe poukazuje na riziko, ktorému Egypt a ďalšie krajiny v regióne čelia v súvislosti so súčasnou vojnou Izraela s Hamasom. Egypt sa aktívne zapája do rokovaní o prístupe Palestínčanov k humanitárnej pomoci, snaží sa dosiahnuť prepustenie rukojemníkov, ktorých Hamas uniesol z Izraela, a zasadzuje sa za prímerie, uviedla agentúra.

V nedeľu izraelská armáda uviedla, že výstrel z jej tanku náhodne zasiahol egyptskú pozíciu v blízkosti egyptskej hranice s palestínskym pásmom Gazy a Izraelom.

Hovorca egyptskej armády uviedol, že členovia pohraničnej stráže utrpeli ľahké zranenia, keď ich zasiahli črepiny z granátu vypáleného z izraelského tanku. Izrael vtedy vyjadril ľútosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok