Rusi popravujú vojakov, ktorí neplnia rozkazy na Ukrajine, tvrdí Kirby. Podrobnosti však uviesť nevedel

ta3/čtk
27.10.2023 07:13

Spojené štáty majú informácie, že ruská armáda popravuje vojakov, ktorí neplnia rozkazy súvisiace s vojnou na Ukrajine. Podľa agentúr Reuters a AP to uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Novinárom tiež povedal, že ruskí velitelia sa vyhrážajú popravami celých jednotiek, ak sa pokúsia ustúpiť pred ukrajinskou delostreleckou paľbou.

Russia_Ukraine_War765428.jpg
TASR/AP

Zle počínanie

Ide o vývoj, ktorý podľa predstaviteľov národnej bezpečnosti USA odráža morálne problémy Ruska po 20 mesiacoch od invázie do susednej krajiny, uviedol Kirby, ktorý ďalej označil popravy vojakov za neuposlúchnutie rozkazov a vyhrážanie sa smrťou vojakom za barbarské.

„Myslím si, že je to príznak toho, že ruskí velitelia vedia, ako zle si počínali a ako zle to vojensky zvládli,“ povedal Kirby.

Podľa agentúry AP Kirby neuviedol podrobnosti o tom, koľko ruských vojakov bolo podľa USA popravených, ani konkrétne príklady jednotiek, ktorým sa velitelia vyhrážali.

Uviedol, že zmobilizovaní ruskí vojaci boli zle vycvičení, zle vybavení a nepripravení na boj.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že ruské sily neberú ohľad na ťažké straty a pokračujú v úsilí o dobytie východoukrajinského mesta Avdijivka, poznamenala v tejto súvislosti agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok