Izraelský veľvyslanec pri OSN vyzval Guterresa, aby odstúpil. Prejavuje sympatie k masovému vraždeniu, tvrdí

ta3/čtk
25.10.2023 11:21

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyzval generálneho tajomníka tejto svetovej organizácie Antónia Guterresa, aby okamžite odstúpil. Zintenzívnil tak izraelskú kritiku Guterresových slov, že útok Hamasu na Izrael "nevznikol vo vákuu" a že Palestínčania trpeli 56 rokov "dusivou okupáciou".

Nevhodné vyjadrenie?

Veľvyslanec uviedol, že Izrael v súvislosti s týmito výrokmi pozastavil vydávanie víz predstaviteľom OSN. Guterres neskôr povedal, že utrpenie Palestínčanov neospravedlňuje útoky Hamasu.

V prejave na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Guterres dôrazne odsúdil útoky palestínskych militantov, ktoré si 7. októbra vyžiadali 1 400 obetí, ako „hrozné“, ale zároveň poznamenal, že sa „neuskutočnili vo vákuu“.

„Palestínčania sú už 56 rokov vystavení dusivej okupácii. Ich pôdu neustále zaberali osadníci a sužovalo ich násilie, ich hospodárstvo bolo oslabené, boli vysídlení a ich domovy zničené. Nádej na politické riešenie ich ťažkej situácie sa rozplynula,“ priblížil.

„Pán generálny tajomník, v akom svete to žijete?“ opýtal sa izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v odpovedi Guterresa v Bezpečnostnej rade.

Oprava od Guterresa

Podľa izraelskej tlače sa Guterres snažil svoje vyjadrenia zmierniť. „Pocit nespravodlivosti palestínskeho ľudu nemôže ospravedlniť strašné útoky (hnutia) Hamas,“ napísal Guterres na sociálnej sieti X. „Tieto hrozné útoky nemôžu ospravedlniť kolektívny trest pre palestínsky ľud,“ uviedol ďalej Guterres.

Veľvyslanec tejto blízkovýchodnej krajiny potom na X napísal, že generálny tajomník, ktorý „prejavuje sympatie ku kampani masového vraždenia detí, žien a starcov“, nemôže viesť OSN. „Vyzývam ho, aby okamžite odstúpil,“ poznamenal tiež a dodal, že nemá zmysel hovoriť s ľuďmi, ktorí prejavujú sympatie k zverstvám Hamasu.

Lekcia pre OSN

Erdan uviedol, že Izrael nebude udeľovať nové víza predstaviteľom OSN, píše The Times of Israel. „Už sme odmietli udeliť víza námestníkovi generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi,“ povedal Erdan. Dodal, že je čas „dať lekciu“ predstaviteľom OSN.

Minister Kohen preto podľa denníka Haaretz naliehal na izraelské rodiny, ktorých príbuzných uniesol Hamas, aby sa s Guterresom nestretli. Niektorí to aj tak urobili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok