Radikálom z Hamasu sa z Pásma Gazy podarilo preniknúť do Izraela. Ten uskutočnil nálety aj na Sýriu

ta3/ČTK
25.10.2023 06:50 , Aktualizované: 25.10.2023 09:26

Skupine ozbrojencov Hamasu sa z Pásma Gazy podarilo preniknúť do južného Izraela, kde ich ale zlikvidovala izraelská armáda. Informuje o tom server CNN s odvolaním sa na izraelskú armádu, podľa ktorej sa radikáli do krajiny dostali tunelom pod morom.

Russia_Israel_Palestinians780531.jpg
TASR/AP

Palestínske militantné hnutie Hamas uviedlo, že pri izraelských náletoch na pásmo Gazy zahynulo v noci na stredu najmenej 80 ľudí. Vo vyhlásení úradu Hamasu pre médiá sa tiež uvádza, že zranenia utrpeli ďalšie stovky ľudí.

Potápači pri Aškelone

Izraelskí vojaci na "bunku potápačov" narazili južne od izraelského mesta Aškelon, ktoré leží pár kilometrov od Pásma Gazy. "Vojaci námorníctva oddiel zlikvidovali," uviedla izraelská armáda, ktorá pri úzkom pobrežnom pásme sústredila desaťtisíce vojakov.

Izraelské lietadlá potom zaútočili na základňu potápačov v Gaze a snažili sa zabezpečiť, aby sa touto cestou do Izraela už žiadny ozbrojenec nedostal.

Konflikt

Hamas 7. októbra Izrael aj svet zaskočil masívnym útokom práve z Gazy na juh Izraela, kde pozabíjal okolo 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a vyše 220 ľudí odvliekol do Gazy.

Izrael v odvete na Pásmo Gazy uvalil blokádu, ktorá sa týka aj pohonných hmôt, potravín a vody.

Len v utorok pri izraelských náletoch v Gaze zomrelo podľa miestnych zdravotníkov 704 Palestínčanov, vrátane 305 detí. Podľa Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) je to najvyšší počet mŕtvych v Gaze za jediný deň od začiatku vojny.

Traja Palestínčania podľa agentúry Reuters zomreli aj na Západnom brehu, ktorý Izrael okupuje. Izraelská armáda uviedla, že pri zásahu v utečeneckom tábore v Džaníne na jej vojakov Palestínčania začali strieľať a hádzať výbušné zariadenia. Armáda potom nasadila dron, ktorý podľa palestínskych údajov zabil troch ľudí a ďalších viac ako 20 zranil.

Nálety na Sýriu

Izrael v noci na stredu znovu uskutočnil aj nálety na Sýriu, ktoré sa zamerali na armádnu infraštruktúru a mínometné odpaľovacie zariadenia, z ktorých podľa izraelskej armády v utorok prišiel útok na Izrael.

Sýrske štátne médiá zároveň v stredu informovali, že počas nočných izraelských náletov na juhosýrsku provinciu Dará prišlo o život osem sýrskych vojakov a sedem ďalších utrpelo zranenia.

Izraelská armáda následne vo vyhlásení spresnila, že útočila na vojenskú infraštruktúru na území Sýrie v reakcii na predchádzajúce útoky smerom k územiu židovského štátu.

Teraz panujú obavy, že nemocniciam v Pásme Gazy už čoskoro dôjdu zvyšky pohonných hmôt, a budú tak bez elektriny, ktorú vyrábajú za pomoci generátorov. Na živote by to podľa serveru BBC News mohlo ohroziť vyše 1000 ľudí.

Humanitárna kríza

Podľa OSN by bolo na uspokojenie základných potrieb nutné, aby sa do Gazy dostávalo denne najmenej 160-tisíc litrov pohonných hmôt. Izrael v utorok odkázal, nech sa OSN obráti na Hamas, ktorý podľa neho pohonných látok má stále dostatok.

Situáciu v Gaze kritizoval Detský fond OSN (UNICEF), podľa ktorého je "stále väčšou škvrnou na našom kolektívnom svedomí". Miera úmrtia a zranenia detí je podľa neho "proste ohromujúca".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok