Na libanonsko-izraelských hraniciach hlásia zintenzívnenie bojov. Saudská Arábia evakuovala rodiny diplomatov

24.10.2023 22:02

V dôsledku zintenzívnenia násilných incidentov na libanonsko-izraelských hraniciach museli v utorok mnohí libanonskí dedinčania z oblasti utiecť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje.

Izrael zaútočil na sieť tunelov, ktoré využíva Hamas. O život prišla žena a jej tri deti
TASR/AP

Ostreľovanie dedín

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh vykonalo najmenej tri útoky na izraelské pozície neďaleko libanonských hraníc. Izrael následne ostreľoval zhluk dedín blízko hraníc, uviedol libanonský bezpečnostný zdroj.

Izraelská armáda uviedla, že v Libanone zaútočila na "teroristickú bunku", ktorá vypálila raketu na Izrael. Zranených na izraelskej strane bezprostredne nehlásili.

Pri útokoch zahynuli bojovníci

Hizballáh uviedol, že v utorok zahynulo šesť bojovníkov napojených na hnutie. Bezprostredne nebolo jasné, či všetci zahynuli pri utorkových bojoch.

Odkedy Izrael spustil masívne vzdušné útoky na pásmo Gazy v odvetnej reakcii za masakry vykonané palestínskym militantným hnutím Hamas zo 7. októbra, stále častejšie dochádza k násilným incidentom medzi Izraelom a južným Libanonom, ktorý kontroluje Hizballáh, pripomína DPA.

Na oboch stranách pritom došlo aj k obetiam na životoch. Hizballáh hlásil celkovo 33 úmrtí vo svojich radoch.

Evakuácia príslušníkov diplomatov

Saudská Arábia evakuovala niektorých zamestnancov a rodinných príslušníkov diplomatov svojho veľvyslanectva v Libanone na dvoch vojenských lietadlách, ktoré v utorok odleteli z Bejrútu. Pre agentúru AP to povedali nemenovaní predstavitelia letiska v libanonskej metropole.

Občania opúšťajú Libanon?

Saudská Arábia to oficiálne nepotvrdila. Pred niekoľkými dňami však vyzvala svojich občanov, aby okamžite opustili Libanon.

Predstavitelia letiska v Bejrúte, ktorý si pre citlivosť danej témy želali ostať v anonymite, uviedli, že veľvyslanec Walíd Buchárí ani ďalší vysokopostavení diplomati saudskoarabskej ambasády v Bejrúte z krajiny neodišli.

Násilné incidenty

Bezprostredne nebolo známe, či veľvyslanectvo Saudskej Arábie v Libanone funguje v bežnom režime, píše AP.

Od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas dochádza prakticky na dennej báze k násilným incidentom na izraelsko-libanonských hraniciach, ktoré si vyžiadali aj niekoľko obetí. Rastú tak obavy, že sa libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh snaží otvoriť na severe Izraela ďalší front, aby tak pomohol Hamasu na juhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok