Uniesli ju na motorke, spávala v tuneli, bili ju palicami. Prepustená Izraelčanka opísala zajatie Hamasom

24.10.2023 12:34

Osemdesiatpäťročná Yocheved Lifšicová, ktorú v pondelok večer prepustilo zo zajatia palestínske islamistické hnutie Hamas, uviedla, že ju 7. októbra pri prevoze do Pásma Gazy zbili ozbrojenci palicami.

Dodala však, že počas dvojtýždňového zajatia na palestínskom území s ňou zaobchádzali dobre. Krehko vyzerajúca Lifšicová, sediaca na invalidnom vozíku, povedala novinárom, že počas jej nedobrovoľného pobytu v sieti tunelov v Pásme Gazy ju navštívil lekár a že bolo postarané o všetky jej potreby.

Spolu s Lifšicovou Hamas v pondelok prepustil 79-ročnú Nurit Cooperovú, ale stále zadržiava približne 200 ďalších väzňov. Obe ženy boli unesené z kibucu Nir Oz 7. októbra a ich manželia sú stále v Pásme Gazy.

Prešla si peklom

Lifšicová hovorila na tlačovej konferencii z izraelskej nemocnice po hebrejsky a jej dcéra Šarone prekladala pre anglicky hovoriace médiá.

Lifšicová povedala, že počas únosu 7. októbra prešla peklom. Opísala, ako ju na motorke uniesli ozbrojenci, ktorí ju bili palicami, a povedala, že cestou mala problémy s dýchaním. Dodala, že izraelská vláda minula miliardy na hraničný plot, ale neurobila nič, aby zabránila Hamasu v jeho prekročení.

Neublížia, lebo veria v Korán

Lifšicová uviedla, že únoscovia jej počas prevozu zobrali hodinky a šperky. Opísala, že keď zosadla z motorky, ľudia, ktorí ju privítali, povedali, že "veria v Korán", a preto jej neublížia.

Potom ju spolu s ďalšími 24 ľuďmi odviezli do "obrovskej siete" tunelov, ktoré pripomínali "pavučinu" a zem v nich bola "mäkká a vlhká". Všetci museli prejsť niekoľko kilometrov a po dvoch alebo troch hodinách oddelili päť ľudí z kibucu Nir Oz do samostatnej miestnosti.

Návštevy lekára

Lifšicová opísala podmienky, v ktorých ju a jej spoluväzňov držali, ako čisté. Povedala, že spali na matracoch na podlahe v tuneloch pod Gazou a každé dva alebo tri dni ich prišiel navštíviť lekár. Jedného z väzňov, ktorý sa vážne zranil pri nehode na motorke na ceste do Gazy, ošetrili. Lifšicová dodala, že lekár im priniesol aj potrebné lieky.

Staršia žena tiež povedala, že v jej skupine bol jeden strážca na každého z piatich zadržiavaných rukojemníkov. Povedala, že jej únoscovia sa "postarali o každý detail" - vrátane žien, ktoré vedeli o "ženskej hygiene".

Syr a uhorky

Lifšicová uviedla, že jej skupina dostala v tuneloch na jedenie syr a uhorky. Jej dcéra Šarone dodala, že to bolo rovnaké jedlo, aké jedli jej únoscovia. S odkazom na ďalších rukojemníkov, ktorých zajalo hnutie Hamas, dodala, že jej matka povedala, že "príbeh sa neskončí, kým sa všetci nevrátia".

Šarone pred tlačovou konferenciou povedala BBC, že prioritou jej matky je pomôcť ostatným rukojemníkom, a preto je ochotná odovzdať informácie, ktoré by mohli viesť k prepusteniu ďalších ľudí. Šarone tiež povedala, že jej matka a otec, ktorý bol tiež unesený a neprepustený, neboli spolu, keď ich ozbrojenci odviedli. "Nebol s mojou matkou, takže nevie, kde je," povedala pre BBC.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok