Z humanitárneho prímeria v Pásme Gazy by profitoval Hamas. Teroristi prepustili ďalšie dve rukojemníčky

23.10.2023 21:53

Palestínske militantné hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prepustilo ďalšie dve rukojemníčky unesené do pásma Gazy počas útoku na Izrael. Informuje agentúra AFP.

Prepustenie žien

Vojenské krídlo Hamasu vo vyhlásení uviedlo, že dve ženy prepustilo z humanitárnych dôvodov, a to po sprostredkovaní Katarom a Egyptom. Izraelská strana tvrdenia Hamasu bezprostredne nepotvrdila.

Hamas v piatok prepustil prvé dve rukojemníčky – Američanku Judith Raananovú a jej 17-ročnú dcéru Natalie. Ich prepustenie vtedy potvrdil aj Izrael.

Vzdušné útoky

Podľa Izraela uniesli militanti počas útoku na jeho územie 7. októbra najmenej 222 rukojemníkov do Pásma Gazy. Útočníci tiež usmrtili 1400 ľudí.

Izrael na koordinované útoky Hamasu reaguje odvetnými vzdušnými útokmi na Pásmo Gazy, ktoré si podľa tamojších úradov vyžiadali životy vyše 5000 ľudí.

Prímerie v Pásme Gazy?

Spojené štáty v pondelok upozornili, že z prímeria v Pásme Gazy by profitovalo palestínske militantné hnutie Hamas. Washington to uviedol v čase, keď Európska únia zvažuje výzvu na humanitárne prímerie medzi Izraelom a Hamasom.

Pokračovanie teroristických útokov

Prímerie by poskytlo Hamasu možnosť oddýchnuť si, preskupiť sily a pripraviť sa na pokračovanie teroristických útokov proti Izraelu, povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

"Môžete úplne jasne pochopiť, prečo je to pre Izrael neúnosná situácia, pretože by to bola neúnosná situácia pre každú krajinu, ktorá utrpela taký brutálny teroristický útok a naďalej vidí teroristickú hrozbu priamo na svojich hraniciach," pokračoval.

Humanitárna pomoc

Hovorca americkej diplomacie dodal, že Spojené štáty intenzívne pracujú na zabezpečení toku humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Prímerie je potrebné

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok žiadal urýchlenie a posilnenie dodávok pomoci do Pásma Gazy a vyjadril nádej, že lídri členských krajín EÚ podporia výzvu na humanitárne prímerie. "Osobne si myslím, že humanitárne prímerie je potrebné, aby do oblasti mohla prísť humanitárna pomoc a aby ju mohli dopraviť k ľuďom, keďže polovica obyvateľov Pásma Gazy odišla z domovov," uviedol.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok