Štyri zápasy za desať dní. Futbalisti Izraela dohrajú kvalifikáciu na ME v novembri

ta3/TASR
24.10.2023 10:05

Zápas kvalifikácie o postup na ME 2024 medzi futbalistami Kosova a Izraela sa uskutoční 12. novembra. Nový termín stanovila Európska futbalová únia.

20201014_futbal19734069.jpg
TASR/Pavel Neubauer

Špeciálne pravidlo

Pôvodne sa mal duel v Prištine konať 15. októbra, ale UEFA ho odložila pre konflikt medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V dôsledku neho izraelské úrady nedovoľovali národnému tímu vycestovať do zahraničia.

Keďže v tohtoročnom kalendári nebolo veľa voľných okien, Medzinárodná futbalová federácia umožnila vsunúť tento zápas pred novembrový asociačný termín. Odohrá sa deň predtým, ako sa uskutočnia plánované stretnutia 9. kola kvalifikácie ME 2024.

FIFA urobila v tomto smere výnimku vzhľadom na špeciálne okolnosti. Zahraničné kluby, ktoré majú vo svojom strede kosovských či izraelských reprezentantov, uvoľnia pre potreby národných tímov maximálne jedného hráča. Toto pravidlo sa netýka tímov z domácich súťaží.

Kde budú hrať domáce duely?

Obe reprezentácie sa už v kvalifikácii stretli. V marci si Kosovo odviezlo z Izraela bod po remíze 1:1. Izrael je stále v hre o zisk priamej miestenky na EURO, v kvalifikačnej I-skupine mu patrí so ziskom 11 bodov tretie miesto za vedúcim Rumunskom (16 b.) a druhým Švajčiarskom (15). V porovnaní s Rumunmi však odohral o dva zápasy menej, oproti Švajčiarsku o jeden menej.

Už predtým UEFA preložila zápas Izraela so Švajčiarskom z 12. októbra na 15. november.

Izraelčanov tak čaká mimoriadne náročný program, v novembri odohrajú štyri súboje v priebehu 10 dní. Proti Rumunsku nastúpia 18. novembra a na záver kvalifikácie v Andorre 21. novembra.

Dejiská domácich stretnutí zostávajú naďalej otvorené. UEFA predtým oznámila, že až do odvolania sa z bezpečnostných dôvodov nebudú konať na izraelskej pôde žiadne medzinárodné zápasy. Informácie priniesla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok