Som z toho hotový, priznal Peter Škantár. Včera to bol sen a dnes je to skutočnosť

TA3 SITA TASR
11.8.2016 23:03

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome Ladislav a Peter Škantárovci sa postarali o druhý medailový zásah slovenskej výpravy na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro. Po striebre Mateja Beňuša v C1 Škantárovci vo svojej olympijskej premiére vybojovali zlatú medailu v C2.

"Znie to neuveriteľne"

Rodáci z Kežmarku Škantárovci zdolali strieborných Britov Davida Florencea a Richarda Hounslowa o 43 stotín sekundy a Francúzov Gauthiera Klaussa a Mathieua Péchého o 1,66 s. Všetky tri medailové lode predviedli vo finále jazdy bez trestných sekúnd.

"Povedal som si, že treba ísť s pokojnou hlavou a nerobiť chyby. Bola to naša jediná šanca. Tlak bol veľmi vysoký, ale napokon to vyšlo úplne perfektne. Pozrel som si jazdy Hochschornerovcov pri ich olympijských víťazstvách a veril som, že nám to dodá silu," odpovedal po zlate v mixzóne Peter Škantár na otázku, čo si myslel pred štartom.

"Byť olympijským víťazom znie fantasticky, ale absolútne neuveriteľne. Som z toho hotový; neviem, čo mám povedať. Včera to bol náš sen a dnes je to skutočnosť. Musí asi prejsť nejaký čas, aby sme si to uvedomili. Po semifinále to neboli najľahšie chvíle, ale vedeli sme, že musíme zabrať v druhej jazde a ísť o niečo rýchlejšie. Bolo pre nás dôležité ísť bez stresu a nepripustiť si v hlave nejaký tlak," skonštatoval Peter Škantár.

31. medaila pre Slovensko

Jeho slová doplnil tiež Ladislav Škantár: "Po dojazde som vedel, že to bolo dobré, rýchle a môže z toho byť medaila. V kútiku duše som veril v zlato. Chceli sme ísť čisto, to je základ úspechu. Teraz si to užívame a sme šťastní. Ja som sa na štarte finále cítil fajn. Najťažšie chvíle som prežil asi tri dni dozadu, mal som vtedy veľký stres. Dnes to ustúpilo, mal som čistú hlavu a sústredil som sa na jazdu."

33-ročný Ladislav Škantár je o necelý rok mladší od bratranca Petra.  "Sú to neopísateľné pocity, pretože to pre nás bolo psychicky veľmi náročné. Som veľmi rád, že sa nám podarilo ustáť tlak. Byť asi na poslednej olympiáde, predsa nie sme najmladší, to všetko sme si uvedomovali a všetko sme nosili v hlavách. Teším sa, že sme sa k tomu vedeli s Peťom postaviť a podarilo sa nám maximálne skoncentrovať. Veľmi sme túžili po medaile a nám sa podarilo vyhrať. Stále nám to príliš nedochádza. Verím, že to príde a užijeme si to.“

Následovníci "Hochšíkov"

Škantárovci sa postarali o 31. medailu pre SR v súčte letnej aj zimnej verzie olympijských hier a dvadsiatu šiestu na letnom športovom vrchole. Počet zlatých slovenskí športovci zaokrúhlili na desať. S výnimkou dvoch titulov Anastasie Kuzminovej v biatlone sa o zostávajúcich osem najcennejších kovov postarali iba vodní slalomári.

"Zlato je zlato, na každej olympiáde je to super. Sme nesmierne šťastní, že to vyšlo. Videli sme, že to boli veľmi dramatické preteky. Škantárovci dokázali, že sú majstri. Nepochybne sú hodní nasledovníci 'Hochšíkov'. Nevedeli sa cez nich prebojovať, ale nakoniec im to vyšlo. Nie som pokojný, nervy mám stále. Vodný slalom je taký šport, v ktorom zohráva úlohu veľa faktorov, že nie vždy to musí vyjsť," povedal v prvej reakcii šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Kaliská: Klobúk dole

Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci si svoju prvú olympijskú účasť vybojovali na úkor trojnásobných olympijských šampiónov, bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov. Pavol Hochschorner tiež pozitívne zhodnotil výkon jeho kolegov: "Škantárovci išli perfektne. Ostatným lodiam robil problémy záver. Vedel som, že ak ho zvládnu tak, ako sa im to podarilo, získajú medailu."

Ku Škantárovcom sa vyjadrila aj Elena Kaliská: "Je to fantastické, veľmi, veľmi sa teším z chlapcov, že dosiahli takýto skvelý výsledok. Ako Matej Beňuš, ani oni to nemali jednoduché, ale zvládli to a potvrdili svoje kvality. Klobúk dole."

Na Facebooku zagratuloval našim športovcom aj prezident Andrej Kiska: "Fantastické! Gratulujem! Slovensko má prvé zlato na olympiáde v Riu. Vybojovali ho bratranci Laco a Peter Škantárovci, ktorí predviedli vynikajúcu jazdu. Spolu so strieborným Matejom Beňušom, štvrtou Janou Dukátovou aj piatym Jakubom Grigarom urobili slovenskému vodnému slalomu skvelú reklamu."


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok