Prvé zlato pre Slovensko v Riu. Škantárovci sú víťazmi vodného slalomu

SITA
11.8.2016 18:15

Slovenskí deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci sa stali olympijskými víťazmi vo vodnom slalome. Po striebre Mateja Beňuša v C1 tak získali v Riu de Janeiro pre Slovensko druhú medailu.

Prvé zlato pre Slovensko v Riu. Škantárovci sú víťazmi vodného slalomu
SITA/Martin Medňanský

Nadviazali na Hochschornerovcov

Vo štvrtkovom finále C2 predviedli fantastickú jazdu bez trestných sekúnd za 101,58 a vďaka rýchlemu prevedeniu zdolali všetkých konkurentov. Pri svojom premiérovom štarte pod piatimi kruhmi siahli na najcennejší kov a nadviazali na úspechy trojnásobných zlatých predchodcov Petra a Pavla Hochschornerovcov.

Aj štvrtkové disciplíny v olympijskom parku Deodoro sprevádzal silný vietor, ktorý nevyspytateľne hýbal s bránkami, čo znamenalo, že pretekári nebojovali len s divokou vodou a nástrahami trate. Slovenské deblkanoe sa na ňu v semifinále vydalo ako posledné v poradí, no už v prvej polovici dvakrát ťuklo na deviatej a jedenástej bránke. Záver však zvládlo bez väčších problémov a do finále postúpili zo šiestej priečky a stratou 2,49 s na nemeckých lídrov Antona s Benzienom.

Česi sa prevrátili

Vo finále uzavreli Škantárovci prvú polovicu štartového pola. Kvalifikační víťazi odpádlovali úvod bez technickej chyby, do druhého medzičasu navyše výrazne zrýchlili a na priebežných lídrov mali vyše dvojsekundový náskok. V závere trate zúročili dlhročoné skúsenosti na plynulý prechod cez náročné miesta - poslednú protiprúdnu bránku aj následný nebezpečný valec - a v cieli vybuchli radosťou.

Čas 101,58 mal totiž medailové reálie. Rýchlostne na nich nestačili ani favorizovaní Francúzi či Poliaci a po dojazde britského deblkanoe Florence - Hounslow už bolo jasné, že Škantárovci si v Riu vybojovali životný medailový úspech. Českí reprezentanti Kašpar so Šindlerom pokazili dovtedy výbornú jazdu na protiprúdnej 22-tke, nielenže sa bránky dotkli, následne sa s kanoe prevrátili a prišli o medailu. Na Slovákov nestačili v dramatickom závere ani Nemci a získali zlatú medialu.

slovaci_0a000002-a478-9799.jpg

Vodný slalom C2 - výsledky finále

1. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 101,58 s (0)

2. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 102,01 (0)

3. Gauthier Klauss, Mathieu Péché (Fr.) 103,24 (0)

4. Franz Anton, Jan Benzien (Nem.) 103,58 (0)

5. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 104,97 (0)

6. Michail Kuznecov, Dmitrij Larionov (Rus.) 106,70 (0)

7. Luka Božič, Sašo Taljat (Slovin.) 107,73 (2)

8. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) 108,35 (4)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok