Všetkým nemocniciam v Pásme Gazy došlo palivo. Bombardovanie si vyžiadalo už viac ako 5-tisíc obetí

ta3/TASR
23.10.2023 16:07 , Aktualizované: 23.10.2023 16:16

Na 5087 stúpol počet obetí odvetných izraelských náletov na pásmo Gazy, oznámilo v pondelok palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Informuje o tom BBC.

Zranení po izraelskom leteckom útoku na Rafah
TASR/AP

Došlo palivo

Všetkým nemocniciam v pásme Gazy došlo palivo, uviedlo v pondelok vo vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré v pásme vládne. Informoval o tom portál Sky News.

Militantné hnutie nalieha na vytvorenie stáleho humanitárneho koridoru do oblasti, aby sa predišlo humanitárnej katastrofe.

Zhoršenie podmienok pre pomoc

"Pokračujúc obliehanie výrazne zhoršilo humanitárne podmienky a spôsobilo vážny nedostatok zásob potravín a liekov, nehovoriac o tom, že všetkým nemocniciam v pásme Gazy došlo palivo," uvádza vyhlásenie Hamasu.

Otvorenie humanitárneho koridoru

Hnutie kritizovalo obmedzovanie množstva pomoci, ktoré sa na územie dostáva, a naliehalo na arabské a islamské krajiny a Organizáciu Spojených národov (OSN), aby zintenzívnili snahy o otvorenie humanitárneho koridoru.

"To, čo sa deje v pásme Gazy, nemožno nazvať inak než genocídou a zločinmi proti ľudskosti. Ak to bude pokračovať, bude to absolútnou potupou ľudskosti," uvádza vyhlásenie Hamasu.

Útoky sa stupňujú

Za uplynulý deň stúpol počet mŕtvych o 436, uviedlo ministerstvo. Medzi obeťami je 2055 detí, 1119 žien a 217 starších ľudí, vyplýva z jeho údajov. Ministerstvo dodalo, že od začiatku odvetných izraelských úderov utrpelo zranenia 15 273 ľudí.

Nálety na Gazu

BBC pripomína, že ministerstvo zdravotníctva rovnako ako ďalšie úrady v pásme Gazy riadi palestínske militantné hnutie Hamas.

Izraelská armáda náletmi na Gazu reagovala na koordinované útoky Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktoré si vyžiadali 1400 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok