Rezort spravodlivosti sa ospravedlnil Kaliňákovi. Viedol voči nemu nezákonné trestné a väzobné stihanie

ta3/TASR
20.10.2023 15:50

Ministerstvo spravodlivosti SR sa ospravedlnilo exministrovi vnútra a zvolenému poslancovi parlamentu za Smer-SD Robertovi Kaliňákovi za nezákonné vedenie trestného stíhania i za väzobné stíhanie. Potvrdil to Kaliňák. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

363-ka opäť zasahuje. Generálna prokuratúra zrušila Kaliňákovi obvinenie
TASR/Jaroslav Novák

Postupovali v medziach zákona

„Ospravedlnenie za štát bolo poskytnuté štandardným postupom za zásahy štátnej moci do práv občana, ktorých nezákonnosť konštatovali na to príslušné orgány, teda za vznesenie obvinenia a vzatie do väzby,“ reagoval hovorca MS SR Timotej Lauko.

Doplnil, že ministerstvo vo všetkých prípadoch postupuje v medziach zákona o zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci.

„Zároveň Ministerstvo spravodlivosti SR musí rešpektovať zákonom zverenú kompetenciu posudzovať žiadosti o predbežné prerokovanie nároku, ak základom nároku je čo i len v časti rozhodnutie súdu,“ doplnil s tým, že lehota na vybavenie žiadosti je šesť mesiacov a v Kaliňákovom prípade uplynula 20. októbra.

Aj generálna prokuratúra zrušila obvinenia

„Vo všetkých prípadoch poskytuje ospravedlnenie v mene štátu Ministerstvo spravodlivosti SR (nie konkrétna osoba, ktorá v súlade s internými predpismi oznámenie podpísala), keďže zo zákona vyplýva, že má prerokovať nároky na náhradu škody za nezákonné rozhodnutia štátu a štátnych orgánov, ku ktorým došlo väzobným stíhaním,“ ozrejmil hovorca MS SR.

Oznámenie o výsledku predbežného prerokovania nároku podpísal štátny tajomník ministerstva Peter Sepeši, a to po schválení postupu ministerkou spravodlivosti Janou Dubovcovou.

Generálna prokuratúra SR zrušila vlani obvinenie šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, Kaliňákovi a ďalším z kauzy Súmrak. Dôvodom boli zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku a zákona.

Okrem iného čelili obvineniu zo zosnovania zločineckej skupiny. Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti informoval, že trestné konanie vo veci pokračuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok