Čaputová stanovila termín ustanovujúcej schôdze. Zatiaľ neplánuje vymenovať novú vládu

ta3/TASR
20.10.2023 13:51 , Aktualizované: 20.10.2023 14:20

Prezidentka SR Zuzana Čaputová stanoví termín vymenovania novej vlády až po doručení nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia, aby mohla vymenovať novú vládu v kompletnom zložení. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Čaputová zároveň stanovila termín ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR na stredu 25. októbra.

Čaputová o dôležitosti rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu
TASR/Jaroslav Novák

Fico trvá na nominácii

Hlava štátu informovala, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Lídra Smeru-SD Roberta Fica požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra.

Rozhodnutie zdôvodnila ústavnoprávnymi dôvodmi, ktoré neumožňujú Huliakovi zastávať post. Tvrdí, že jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

SNS, ktorá Huliaka nominovala, reagovala, že na kandidátovi trvá. Fico argumenty prezidentky odmietol. Zdôraznil, že ak bude SNS trvať na nominácii, po menovaní za premiéra predloží Huliaka prezidentke aj v rámci oficiálnych nominácií.

Schôdza do 30 dní po voľbách

Strižinec priblížil, že schôdza by sa mala začať o 10.00 h ráno. Hlava štátu podľa jeho slov požiadala predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby miesto, deň a hodinu konania schôdze oznámil novozvoleným poslancom.

Ustanovujúca schôdza NR SR sa podľa ústavy musí konať do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov parlamentných volieb. Novozvolení poslanci na nej skladajú sľub, čím sa ujmú mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu, utvoria si kluby a parlamentné výbory.

Víťazom parlamentných volieb sa stal Smer-SD, obsadí 42 poslaneckých kresiel. Nasledujú Progresívne Slovensko s 32 a Hlas-SD s 27 mandátmi.

Do parlamentných lavíc sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí, ktorá má 16 poslaneckých kresiel. KDH bude zastupovať 12, SaS 11 a SNS desať poslancov.

Pozrite si vyjadrenie hovorcu prezidentky Martina Strižinca ohľadom ústanovujúcej schôdze parlamentu a vymenovaní vlády:

Predsedníctvo parlamentu

Predsedu parlamentu nominuje podľa koaličnej dohody Hlas-SD. O post sa bude uchádzať Peter Pellegrini. Každá koaličná strana má mať aj jedného podpredsedu snemovne. Smer-SD navrhuje Ľuboša Blahu, Hlas-SD Petra Žigu a SNS Andreja Danka. Jeden post ostane opozícii, ktorá chce nominovať lídra PS Michala Šimečku.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok (16. októbra) koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že strany si rozdelia posty vo vláde v pomere 7:7:3.

Predsedom vlády má byť nominant Smeru-SD. Ten nominuje Roberta Fica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok