Prezidentka rozhodla. Huliaka nevymenuje za ministra životného prostredia, SNS reagovala

ta3
19.10.2023 10:29 , Aktualizované: 19.10.2023 17:43

Prezidentka Zuzana Čaputová informovala Roberta Fica v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde, že nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia, oznámil jej hovorca Martin Strižinec.

Nevhodný kandidát

„Prezidentka má svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ priblížil Strižinec.

Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme, ozrejmila Čaputová. 

„Zároveň, kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vysporiadanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny,“ vysvetlil prezidentkin hovorca.

SNS trvá na svojom nominantovi Rudolfovi Huliakovi a vyzýva prezidentku, aby neprekračovala svoje kompetencie. Podľa prezidentky by jeho vymenovanie nedávalo záruku riadneho chodu ústavného orgánu. Pozrite si živý vstup, ktorý sme vysielali v bloku o 18.30 h.

Pred centrálou SNS sa nič nemení. Strana trvá na svojom rozhodnutí, adepta meniť nebudú. Spojiť sa nám podarilo s Andrejom Dankom, ktorý stretnutie s Robertom Ficom nevyvrátil, ani nepotvrdil. Pozrite si živý vstup, ktorý sme vysielali v bloku o 16.00 h.

Žiadna záruka

Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva. Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu, doplnila kancelária prezidenta SR.

„Prezidentka preto Rudolfa Huliaka nevymenuje a požiadala Roberta Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády,“ dodal Strižinec.

Redaktorka ta3 Diana Štrusová zisťovala informácie priamo pred centrálou SNS. Pozrite si živý vstup, ktorý sme vysielali v bloku o 14.00 h.

Reakcia národniarov

„SNS vyzýva pani prezidentku Čaputovú, aby rešpektovala výsledky volieb,“ vyjadrila sa strana v stanovisku s tým, že berie na vedomie vyjadrenie prezidentky Slovenskej republiky.

SNS získala v parlamentných voľbách mandát a v plnom rozsahu zotrváva v nominácií Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia, priblížili v stanovisku.

„Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené. SNS takisto nepripomienkuje, či pán Šimečka má alebo nemá byť podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky a rešpektuje výsledky volieb.“

Vyzývajú Čaputovú, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky.

„SNS, poslanecký klub ako aj vedenie strany, nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení“ doplnili v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok