Huliak tvrdí, že palác riadi Rizman a Čaputová je len jeho bezduchou hovorkyňou. Uhrík radí, aby neustupoval, Šimečka s prezidentkou súhlasí

ta3/Patrik Mindžák/TASR
19.10.2023 14:04 , Aktualizované: 19.10.2023 15:41

Rudolf Huliak (poslanec za SNS) sa čuduje rozhodnutiu prezidentky SR Zuzany Čaputovej neudeliť mu možnosť viesť ministerstvo životného prostredia. Na sociálnej sieti reagoval, že sa mu nedá vytknúť žiadna trestná činnosť a napriek tomu takto hlava republiky reagovala.

19072023_zmos_medvede_2973448.jpg
TASR/Dano Veselský

Nechce podobného prezidenta

Ozrejmil, že týmto rozhodnutím len dokázala, že „nie je prezidentkou všetkých občanov“ a že „reprezentuje záujmy mimovládneho sektoru“.

„Palác neovláda pani prezidentka, ale jej priateľ pán Rizman,“ vyjadril sa s tým, že Čaputová je len jeho „bezduchou hovorkyňou“.

Dúfa, že sa v nasledujúcich prezidentských voľbách už na tento post žiadny podobný kandidát nedostane.

Môžu preverovať čokoľvek, reaguje Rizman

Voči tvrdeniam Rudolfa Huliaka sa ohradil aj samotný Juraj Rizman. Na sociálnej sieti Facebook uviedol, že sa nezaprela dezinformačná povaha kandidátov strany SNS. Dodal, že Huliak i ďalší ľudia zo SNS môžu na rezorte životného prostredia preverovať čokoľvek.

"Takmer 30 rokov som pôsobil v environmentálnych a advokačných organizáciách, ktoré nebrali žiadne peniaze od MŽP SR a ani ja, ani organizácie, pre ktoré som pracoval sa teda nemaju čoho báť," napísal na sociálnej sieti Juraj Rizman.

Nemajú sa vzdať

Milan Uhrík (Republika) reagoval na nevymenovanie Huliaka za ministra tak, že Čaputová „hádže novej vláde polená pod nohy, len aby čo najviac skomplikovala jej prácu“.

„Všímam si, ako sa lipšisovci a čurillovci snažia zabetónovať vo svojich pozíciách. Ako progresívne mimovládky chcú rozhodovať o tom, kto môže alebo nemôže byť minister životného prostredia,“ povedal s tým, že niektorí ľudia a organizácie odmietajú akceptovať.

Okrem neho poradil národniarom, aby „neustupovali, nech sa deje, čo sa deje“. Ak by tak urobili, tak „ony útočiť neprestanú“, kým ich úplne nezničia, lebo neznášajú Slovensko a vlastencov. „Sú za to platení, často aj zo zahraničia,“ dodal.

Oceňujú to

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka oceňuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá odmietla nomináciu Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia. Tento krok oceňuje aj podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová považuje za alibistické, že prezidentka stopla len nomináciu Huliaka a pri nominácii na vedenie ministerstva kultúry nenamieta Martinu Šimkovičovú.

„Ak má byť zabezpečený riadny chod tohto dôležitého ministerstva, na jeho čele nemôže byť človek, ktorého vyjadrenia sú v absolútnom rozpore s environmentálnou politikou Slovenska, s našimi medzinárodnými záväzkami, aj so svetovým vedeckým konsenzom v téme klimatickej krízy,“ uviedol Šimečka na sociálnej sieti.

Dodal, že nabádanie k násiliu a šírenie konšpirácií zo strany Huliaka tieto dôvody ešte zosilňujú. Hlava štátu prijala podľa neho náročné rozhodnutie s vedomím, že bude čeliť množstvu útokov.

Gröhling na sociálnej sieti skonštatoval, že nominácia Huliaka bola od začiatku absurdná. „Bola výsmechom Slovensku a ukážkou hodnôt a politiky SNS,“ napísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok