Ruskú novinárku zadržali na letisku. Za to, že je údajne zahraničná agentka, jej hrozí pobyt za mrežami

ta3/TASR/čtk
19.10.2023 07:13 , Aktualizované: 19.10.2023 07:38

V Rusku zadržali rusko-americkú novinárku z Rádia Slobodná Európa a obvinili z toho, že sa nezaregistrovala ako tzv. zahraničný agent. Informovala o tom agentúra AFP.

F8woee5bsAAF90s.png
X/⚡️🌎 World News 🌐⚡️

Zobrali jej pasy

Alsu Kurmaševová pracuje pre spravodajský portál v tatárskom a baškirskom jazyku, služby financovanej americkým Kongresom. Riaditeľ RFE/RL Jeffrey Gedmin vo vyhlásení vyzval na jej prepustenie, „aby sa mohla ihneď vrátiť k svojej rodine“. Ocenil ju ako „vysoko rešpektovanú kolegyňu, oddanú manželku a matku dvoch detí“.

Kurmaševová žije v Prahe v Českej republike. Do Ruska prišla 20. mája z vážnych rodinných dôvodov, uviedol vo vyhlásení Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku.

Výbor uviedol, že polícia ju zadržala na základe nepodložených obvinení. Vyzval preto na jej okamžité prepustenie a stiahnutie všetkých obvinení. „Žurnalistika nie je zločin a zadržanie Kurmaševovej je ďalším dôkazom toho, že Rusko je odhodlané potlačiť nezávislé spravodajstvo,“ uviedlo združenie novinárov.

Oficiálnym dôvodom zadržania novinárky je podľa ruských úradov to, že sa neregistrovala ako „zahraničný agent“, keď zbierala informácie o ruských vojenských aktivitách, ktoré „by mohli byť použité proti bezpečnosti Ruskej federácie“.

Podľa RFE/RFL novinárku dočasne zadržali 2. júna na letisku v ruskom meste Kazaň, keď mala nastúpiť na spiatočný let. Odobrali jej americký aj ruský pas a uložili pokutu za to, že nenahlásila svoj americký pas na ruských úradoch.

Odvtedy novinárka čakala na vrátenie svojich pasov, ale namiesto toho jej oznámili nové obvinenia. V prípade dokázania viny jej hrozí až päťročné väzenie, uviedol VON.

Nie je jediná

Koncom marca tohto roka zadržali v ruskom Jekaterinburgu amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal a obvinili zo špionáže. V Rusku mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu prvým zahraničným novinárom, ktorého v Rusku zadržali a obvinili zo špionáže. Zadržiavaný je v moskovskej väznici Lefortovo.

Označenie „zahraničný agent“, pripomínajúce „nepriateľa ľudu“ zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok